Confidenţialitate

Avertismentul producătorilor de îngrășăminte: Războiul din Ucraina va duce la o criză alimentară, ce ar afecta și România | AUDIO

Războiul din Ucraiana este o catastrofă pentru alimentarea populației din toată lumea cu hrană, avertizează conducerea companiei Yara International, unul dintre cei mai mari producători de fertilizatori pentru agricultură din lume.

În România, cel mai mare producător de îngrășăminte, Azomureș, este oprit de trei luni. Compania face apel la Guvern să-i asigure de urgență acces la gaz românesc pentru ca agricultura de la noi să nu clacheze în fața crizei.

Din cauza sancțiunilor respectiv a atacului Kremlinului asupra țării vecine, Federația Rusă, Belarus și Ucraina nu mai pot exporta îngrășăminte, ceea ce, din start, a lăsat Europa fără cel puțin un sfert din cantitățile necesare.

De asemenea, Brazilia, țară care asigură 20% din hrana necesară în lume, importă 50% din necesarul de îngrășăminte din Rusia. China, Turcia și alte state au oprit exporturile deja.

Potrivit managerului Yara International, companie de fertilizatori ce aprovizionează 60 de țări, războiul va amplifica major criza alimentară, începută oricum de anul trecut, odată cu majorarea prețurilor la gaze.

Mai ales țările africane, cele sărace în general, vor suferi cumplit odată cu noua criză.

În România, compania Azomures, cel mai mare producător de îngrășăminte, este oprită de 3 luni, ceea ce a dus la un minus pe piață de 500.000 de tone, spune la Europa FM, Ovidiu Maior, reprezentantul companiei:

„Din piața locală, lipsesc acum peste 500.000 de tone de îngrășăminte, chiar la startul campaniei de primăvară. Se prefigurează astfel o gravă criză a îngrășămintelor dacă nu găsim soluții pentru a reporni activitatea, în contextul în care deja foarte multe țări din regiune, care au fabrici de îngrășăminte, au impus oprirea exporturilor. Din păcate, soluții foarte multe nu au, pentru că importurile sunt foarte limitate, Rusia, Ucraina nu mai exportă, China, Turcia, Georgia deja au oprit exporturile, sunt regiuni care își securizează agriculturile locale.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reprezentantul Azomureș cere Guvernului să asigure acces la gaze din România, pentru ca măcar producția de toamnă să fie asigurată:

„Într-un an normal, asigurăm 50% din fertilizanții necesari în România. Pe lună, în lunile decembrie-aprilie, undeva la peste 120.000 era producția noastră. În cazul în care vom reporni în aprilie sau în martie, putem fi pregătiți pentru a doua perioadă a anului, foarte importantă, pentru că sunt culturile de porumb care se însămânțează în primăvară, mai este rapița, floarea-soarelui. Ceea ce solicităm noi în momentul de față este ca autoritățile naționale să caute soluții pentru a utiliza gaz românesc. Este foarte dificil să aducem gad din import iar gazul românesc poate fi soluția salvatoare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Războiul din Ucraina a dus deja la majorarea preţurilor la energie şi la cereale, anunță și Fondul Monetar Internaţional.

În țara vecină, agricultorii ucraineni și-au abandonat câmpurile, fiind obligați să lupte pentru a-și apăra țara de invadatorii ruși.

Citește și: Kremlinul permite coridoare umanitare pentru ucraineni doar către Belarus sau Rusia. Armata rusă s-ar pregăti să atace Kievul