Confidenţialitate

Kremlinul permite coridoare umanitare pentru ucraineni doar către Belarus sau Rusia. Armata rusă s-ar pregăti să atace Kievul

Moscova a fost de acord să permită coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, însă doar către Belarus și Rusia, notează BBC și AFP.

Potrivit rutelor de evacuare publicate de ageția rusească RIA Novosti, civilii vor putea părăsi Ucraina pentru a ajunge fie în Rusia, fie în Belarus.

Ucraina transmite că propunerea Kremlinului de a duce refugiații doar către Rusia și Belarus este „complet imorală”.

Quote Message: “These are citizens of Ukraine, they should have the right to evacuate to the territory of Ukraine”
“These are citizens of Ukraine, they should have the right to evacuate to the territory of Ukraine”

De exemplu, coridorul de la Kiev va conduce civilii din capitala Ucrainei către Belarus, în timp ce locuitorii din Kharkiv vor avea un singur coridor de evacuare, ce-i va duce direct în Rusia.

Și coridoarele din Mariupol și Sumî va duce ucrainenii către orașe din Rusia, potrivit unor rapoarte citate de AFP.

Armata rusă declară o încetare a focului şi deschiderea de coridoare umanitare începând de la 10:00 ora Moscovei (ora 09.00 România).

Cei care vor părăsi Kievul vor fi apoi transportaţi pe calea aerului în Rusia, adaugă ministerul Apărării de la Moscova, precizând că va folosi drone pentru a monitoriza evacuarea.

Statul Major al armatei ucrainene anunţă, între timp, că trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt Kievul.

Într-un buletin difuzat la primele ore ale dimineţii de azi, Statul Major a informat că trupele ruse intenţionează să preia controlul total al oraşelor Irpin şi Bucea, aflate la mică distanţă de Kiev.

„Un număr relativ mare de echipament (militar) rusesc şi de trupe ruse sunt concentrate în apropierea Kievului”, a declarat la televiziunea ucraineană un consilier al Ministerului de Interne.

„Înţelegem că bătălia pentru Kiev este o bătălie-cheie (pe care o vom purta) în zilele următoare”, a adăugat el. Bombardamentele s-a intensificat duminică după lăsarea întunericului, pe frontul ucrainean.

În orașul Irpin 8 civili au fost uciși; lupte s-au dat și în suburbii la Kiev, Hostomel și Mykolaiv, iar un depozit de carburant a fost auncat în aer în apropiere de Harkov.

Soldații ruși au tras, duminică, asupra ucrainenilor care manifestau împotriva invaziei într-o localitate din regiunea Herson. Potrivit martorilor, 5 persoane au fost rănite. Armata a folosit grenade asurzitoare pentru a-i dispersa pe manifestanţi, dar aceștia au rămas în stradă.

Citește și: Război în Ucraina, ziua 12: Bombardamentele s-au intensificat peste noapte. Armata rusă anunță o încetare a focului pentru coridoare umanitare | VIDEO

Citește și: Reportaj: Voluntarii din Cernăuți muncesc intens la sprijinirea oamenilor care luptă împotriva invaziei ruse | AUDIO