Confidenţialitate

Andreea Alter, despre conflictul din Israel: „Armata luptă și apără intrarea în țară, dar oamenii încă nu știu ce se va întâmpla” | VIDEO

Andreea Alter, coordonatoarea catedrei de ebraică de la Complexul Educațional Laude-Reut din București, a fost invitata lui Marcel Bartic în emisiunea Academia Europa FM. Ce se întâmplă acum în Israel, ce simt oamenii, cum își duc viața printre rachete și alerte aeriene? Andreea Alter ne-a povestit la Europa FM despre noua realitate din Israel.

  • Sâmbătă dimineața – 07 octombrie 2023 – zeci de rachete au fost lansate din Fâșia Gaza spre Israel. Câteva ore mai târziu, armata israeliană a anunțat că țara intră în starea de război, iar rezerviștii au fost mobilizați.
  • După declanșarea atacurilor din acest weekend în Israel, prețul petrolului a crescut sub temerile că producția de țiței în Orientul Mijlociu ar putea fi perturbată. Cotațiile pentru țițeiul Brent au urcat cu 2,25 dolari pe baril, până la 86,83 dolari. Prețurile globale ale petrolului au crescut „din cauza perspectivei unui conflict mai amplu care s-ar putea extinde la principalele națiuni producătoare de petrol din apropiere, cum ar fi Iranul și Arabia Saudită”, susține un analist economic citat de BBC.
  • Luni, 09 octombrie 2023, Ministerul Afacerilor Externe român anunță că un român cu dublă cetățenie – israelian și român – a murit în atacurile din Israel. Acesta servea în Armata Israelului.
  • Tot luni, Ministrul Apărării din Israel anunța asediu complet asupra Fâșiei Gaza. „Fără electricitate, fără alimente, fără combustibil”, iar Uniunea Europeană a înghețat ajutoarele financiare pentru palestinieni.

Însă, dincolo de impactul politic și economic pe care îl are acest conflict, oamenii și ceea ce simt vizavi de acest sumbru eveniment reprezintă două elemente foarte importante. Invitata lui Marcel Bartic – Andreea Alter – ne-a povestit în „Academia Europa FM” cum se simt oamenii din Israel în aceste momente și cum se simte conflictul în comunitatea sa din România.

Andreea Alter: „Au existat și teroriști care au intrat din ordin din Liban și acolo situația încă nu este clară – există și pericolul intrării din Liban”

„Sâmbătă a început acest atac, prin mii de rachete trase asupra Israelului, ajungând chiar până în centrul țării, până la Ierusalim. Au intrat pe teritoriul Israelului grupe de teroriști și au intrat în localități de la granița cu Fâșia Gaza, au dat foc la case, au omorât oameni, au luat ostatici chiar și copii și bătrâni. S-a ajuns la 800 de morți și peste 2500 de răniți și aproximativ 150 de ostatici luați”, a spus Andreea Alter la Europa FM.

Despre oamenii care trăiesc în Israel în aceste momente, Andreea Alter a spus la Europa FM că „În ziua de azi încearcă cumva să se acomodeze cu realitatea existentă. Copiii, însă, nu merg la școală, școlile sunt închise. Și azi s-au tras rachete și oamenii trebuie să fie acasă ca să fie aproape de buncăr atunci când sună sirenele”.

„Armata luptă și apără intrarea în țară, dar oamenii încă nu știu ce se va întâmpla. Au existat și teroriști care au intrat din ordin Liban și acolo situația încă nu este clară – există și pericolul intrării din Liban. Situația este dificilă”, a mai spus Andreea Alter.

Andreea Alter: Oamenii încearcă cumva să revină la normal… cât se poate spune normal în situația de azi

Despre măsurile luate de oficiali în contextul actual, Andreea Alter a spus că „Pe lângă soldații din armată au fost recrutați și rezerviștii. Oamenii se organizează și încearcă cumva să revină la normal, cât se poate spune normal în situația de azi”.

De asemenea, „oamenii lucrează. Cine poate lucra de acasă, lucrează de acasă, dar sunt oameni care merg la serviciu pentru că viața continuă”.

Andreea Alter: „Până și copiii de la școală au venit și ne-au îmbrățișat și ne-au spus că le pare rău de ceea ce se întâmplă”

Întrebată cum se văd lucrurile din Israel în comunitatea din România, Andreea Alter a spus că: „Oamenii de aici sunt foarte îngrijorați. Colegii mei au familiile în Israel, ascultăm toate știrile. Din păcate, avem și cunoscuți care au murit în aceste evenimente, deci suntem afectați. Azi am avut ședință cu colegii mei și fiecare dintre ei sunt foarte afectați”.

„Până și copiii de la școală au venit și ne-au îmbrățișat și ne-au spus că le pare rău de ceea ce se întâmplă. Nu le-am spus noi nimic, au venit ei să-și exprime gândurile”, a mai spus Andreea Alter la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „Academia Europa FM” cu Marcel Bartic și Andreea Alter

Sursa foto: Europa FM

Citește și: UE îngheață ajutorul financiar acordat palestinienilor