Confidenţialitate

Prețul petrolului a crescut în urma atacurilor din Israel | AUDIO

După declanșarea atacurilor din acest weekend în Israel, prețul petrolului a crescut sub temerile că producția de țiței în Orientul Mijlociu ar putea fi perturbată.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cotațiile pentru țițeiul Brent au urcat cu 2,25 dolari pe baril, până la 86,83 dolari. Prețurile globale ale petrolului au crescut „din cauza perspectivei unui conflict mai amplu care s-ar putea extinde la principalele națiuni producătoare de petrol din apropiere, cum ar fi Iranul și Arabia Saudită”, susține un analist economic citat de BBC.

În același timp, experții spun că cererea de petrol va depăși oferta în ultimele trei luni ale anului – lucru care va susține creșterea cotațiilor.

BBC amintește și ce s-a întâmplat după invazia Rusiei în Ucraina anul trecut: după februarie 2022, prețul petrolului a crescut vertiginos și a ajuns la peste 120 de dolari pe baril în iunie.

O scădere importantă a fost observată anul acesta abia în luna mai – când cotațiile au ajuns la 70 de dolari pe baril. Însă de atunci sunt într-o creștere constantă, după ce marii producători au decis să diminueze cantitatea de petrol.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: MAE: Un român cu dublă cetățenie a murit în atacurile din Israel. Mesajul transmis de Marcel Ciolacu