Confidenţialitate

3 zile de doliu naţional în memoria victimelor incendiului din Bucureşti

Reunit în şedinţă extraordinară, guvernul a decretat ca zilele de 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie să fie unele de doliu naţional în memoria celor au murit în incendiul dintr-un club bucureştean.

27 de persoane, în majoritate tinere, au murit. Alte peste 150 au fost internate în spital, unele în stare critică. Club Colectiv găzduia un concert al trupei de metal-rock Goodbye to Gravity. La un moment dat, potrivit martorilor, tavanul s-a aprins din cauza unor artificii folosite pe scenă.

Premierul Victor şi-a exprimat solidaritate cu familiile victimelor. Membrii executivului au ţinut un moment de reculegere.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a vizitat, astăzi, pe răniţii incendiului de seara trecută internaţi la Spitalul Floreasca. Şeful statului a putut discuta cu o singură victimă. Aseară, pe contul de Facebook, preşedintele se declara „cutremurat și profund îndurerat de tragicul eveniment”.

Regele Mihai I şi-a anunţat, într-un comunicat, compasiunea şi solidaritatea cu familiile îndoliate.

Sute de persoane au mers la Centrul de Transfuzie din Capitală să doneze sânge pentru supravieţuitori.

Ancheta în cazul incendiului care a cuprins, seara trecută clubul Colectiv, soldat cu 27 de morţi, va fi preluată de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. S-a început urmărirea penală pentru ucidere din culpă şi distrugere.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat a declarat, după reuniunea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, că bilanţul victimelor ar putea să crească din cauza stării critice a unora dintre răniţi.

O echipă de experţi ai Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă Petroşani a ajuns la Bucureşti pentru a investiga cauzele izbucnirii incendiului care a cuprins, aseară, clubul bucureştean Colectiv. INCD-INSEMEX este singurul institut din ţară cu specialişti care pot stabili cu exactitate cauzele producerii unei asemenea tragedii.