Klaus Iohannis: „Voi convoca o nouă rundă de consultări. La sfârșitul săptămânii, posibilă concluzie” (AUDIO)

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că va convoca noi discuții cu partidele la începutul săptămânii viitoare, în urma demisiei cabinetului Ponta.

Este posibil ca până la sfârșitul săptămânii viitoare să existe o concluzie.

Preşedintele a adăugat că va merge în Piaţa Universității, unde zeci de mii de oameni au cerut în ultimele zile schimbarea profundă a partidelor, a politicilor de dezvoltare și a priorităților de ordin social și administrativ ale României.

Klaus Iohannis nu va anunţa însă nici ora, nici ziua în care va ajunge în Piață, pe motiv că nu vrea să facă din discuţiile cu oamenii din stradă un eveniment media.

Președintele a mai spus că vrea să vadă ce spun oamenii simpli şi ce aşteptări au de la preşedinte.

„Este evident că trebuie să se înțeleagă partidele politice asupra unui program minimal. (…) Eu sunt optimist, voi convoca o nouă rundă de consultări pentru începutul săptămânii viitoare și e posibil ca poate deja la sfârșitul săptămânii viitoare să avem o concluzie cu care pot să vin în fața publicului”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a încheiat prima rundă de consultări printr-o întîlnire cu reprezentanți ai asociațiilor civice și ai manifestanților.

Printre solicitările acestora s-au numărat un Parlament cu cel mult 300 de demnitari, desemnarea unui premier care să nu fie asociat cu nici un partid și instalarea unui Avocat al Poporului care să nu fie numit pe criterii politice.

În ceea ce privește consultările cu partidele parlamentare, președintele Klaus Iohannis spune că e o noutate că nicio formațiune politică n-a propus un nume de premier.

Sorin Ioniță, membru al asociației Expert Forum, a reprezentat cinci organizații neguvernamentale care pledează pentru desemnarea unui premier credibil.

 

Și asociația Freedom House, reprezentată de Cristina Guseth, a formulat o serie de propuneri precise.

La rândul său, liderul Consiliului Tineretului, Mihai Dragos, i-a cerut președintelui, în primul rând, să nu uite că au rămas probleme nerezolvate după incendiul din noaptea de 30 octombrie din clubul Colectiv.

„Tragedia s-ar putea repeta oricând, dacă nu sunt luate măsuri”, a spus acesta.

Cât despre noul Guvern, Mihai Dragoș a spus că cetățenii nu mai doresc să facă parte din el persoane cercetate penal, condamnate sau traseiști politici.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS