Confidenţialitate

Ucraina domină lista candidaturilor cunoscute pentru Nobelul pentru Pace

Printre acestea, candidaturile cunoscute pentru Nobelul pentru Pace: secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dar și preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Marți, 31 ianuarie, a fost ultima zi în care s-au mai făcut propunerile.

Printre persoanele şi organizaţiile sugerate Comitetului Nobel norvegian, câteva nume făcute publice se referă în general la actori în conflictul din Ucraina sau la opozanţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin.

În mod normal, lista candidaturilor este ţinută secretă timp de cel puţin 50 de ani. Dar miile de persoane care fac propuneri sunt liberi să vorbească despre persoanele preferate.

Un parlamentar al dreptei populiste norvegiene a lăsat să se înţeleagă că îl va propune pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Acelaşi deputat l-a propus şi pe compatriotul său Jens Stoltenberg.

În cursă se află şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, propus de preşedintele Senatului pakistanez pentru eforturile sale de pace.

De asemenea, opozantul rus Aleksei Navalnîi e pe listă.

În fiecare an, sunt propuse câteva sute de nume. Anul trecut au fost 343 de persoane propuse.

Premiul pe 2023 va fi anunţat la începutul lui octombrie.

Citește și: Boris Johnson dezvăluie că Vladimir Putin l-a amenințat cu un atac cu rachetă în 2022: „Nu vreau să-ți fac rău, dar cu o rachetă ar dura doar un minut” | AUDIO