Țuțuianu: SRI să verifice multinaționalele care și-au trimis angajații la proteste

Șeful comisiei parlamentare comune de control al SRI, Adrian Țuțuianu, cere Serviciului Român de Informații să verifice companiile multinaționale ai căror angajați au participat la protestele din București.

Parlamentarul PSD e de părere că e o chestiune de siguranță națională și chiar invocă unele legi care le-ar interzice companiilor private să se implice în astfel de acțiuni.

”Am cerut SRI să ne prezinte o informare cu privire la datele pe care le-au avut despre aceste manifestații. Se spune că o companie multinațională și-a trimis salariații la protest. E o chestiune care ține de securitatea națională. Trebuie să o verificăm, să ne lămurim dacă există vulnerabilități majore legate de securitatea națională, dacă sunt companii, grupuri, organizații”, a declarat șeful comisiei de control al SRI, Adrian Țuțuianu.

Social-democratul a dat și exemple de legi care le-ar interzice firmelor private să se implice în astfel de acțiuni: folosirea unor bunuri ale unei societăţi comerciale în scop propriu sau al unei alte persoane constituie infracţiune.

“Există anumite informații, și am să vă dau un detaliu, poate ne înțelegem juridic: dacă o firmă folosește bunurile, capitalul propriu pentru a sprijini anumite activități, legea 31/1990 spune că este infracțiune. Folosirea creditului sau bunurilor societății în scopul propriu sau unei alte persoane. Este o discuție de făcut și trebuie analizată. Al doilea lucru, pe mine mă interesează din punctul de vedere al securității naționale. Există un articol 11 în legea securității naționale care prevede foarte clar că atunci când se urmărește înlocuirea puterii de stat prin mijloace violente și așa mai departe, problema este una de securitate națională”, a mai spus senatorul PSD Adrian Ţuţuianu.

“Îmi pun o întrebare pentru că, de exemplu, un ziar din Prahova a spus că salariații de la o firmă cu capital străin au fost forțați să iasă la miting. Lucrul ăsta e nelegal. Chiar nu vreți să înțelegi ce spun eu? Vorbesc de lucruri nelegale. Nu aduc acuze nimănui, dar cred că instituțiile abilitate ale statului trebuie să ne dea un răspuns”, a mai spus Adrian Ţuţuianu.

Jurnaliştii l-au mai întrebat pe Adrian Ţuţuianu dacă a văzut la proteste bunuri care aparţiuneau societăţilor comerciale.

“Cred că dumneavoastră nu aveți noțiunea de bun. Păi, când iei mașina de la firmă, două, trei, șapte, zece, când plătești de pe contul firmei mașini care merg la activități de tipul ăsta, nu e folosirea bunurilor societății sau creditului ei? Haideți să fim puțin mai analitici și nu doar să luăm așa ceea ce pare senzațional”, a răspuns Ţuţuianu.

Între timp, fiica senatorului PSD și-a exprimat pe Facebook scârba față de protestarii care au ieșit, timp de 6 zile la rând, în Piața Victoriei din București.

Între altele, Ruxandra Țuțuianu a scris că protestatarii se adună ca „oile”, „urlă neinformat” și lasă „mizerii” în urma lor.

”…sunteți un haos desăvârșit! Mi-e scârbă!” – a mai scris tânăra.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS