Confidenţialitate

Ştirea bravo: Un preot a construit aproape singur un centru social pentru 500 de săteni foarte săraci (AUDIO)

Astăzi, îi spunem bravo unui preot, părintele Mihai Paraschiv, din Paparniţa, judeţul Vaslui, unul dintre cele mai sărace sate din România, pentru lucrurile bune pe care le face pentru comunitate.

A construit aproape de unul singur un centru social pentru toţi cei 500 de săteni foarte săraci din Parpaniţa. A început lucrările cu banii câştigaţi din vânzarea unor cizme second hand. A conceput un mic plan de afacere, s-a dus vorba în zonă şi cliente au fost destule.

Aşa a strâns 500 de lei şi a început să sape fundaţia.” Unii râdeau când m-au văzut că săpam fundaţia, deşi eu nu aveam decât acei bani”, îşi aminteşte preotul.

Probleme nu a avut doar cu banii, ci şi cu sătenii, furioşi că ramân fără ţuică, după ce au fost tăiaţi mai mulţi pruni, pentru lucrări. Mulţi oameni au auzit de acţiunea sa, astfel că părintele Mihai a primit şi donaţii.

Printre soluţiile pe care le-a găsit preotul pentru a mai strânge bani este să adune cartoane de toate felurile şi să le vândă celor care le reciclează.

Acum, la centru vin toţi cei 500 de săteni foarte săraci, dar şi localnici din împrejurimi, pentru o masă caldă.

În aceeaşi clădire a înfiinţat săli de curs pentru copiii din sat. Le predau el şi soţia lui, educatoare de profesie. Gratis.

Rata abandonului şcolar este foarte mare în zonă din cauza sărăciei, iar şcoala din sat a fost închisă, culmea, după ce a fost reabilitată cu fonduri europene.

Biserica în care slujeşte tânărul duhovnic este simplă, nu a vrut să investească banii în renovări, iar pe pereţi sunt doar câteva icoane la care credincioşii să se închine.

Să mai spunem şi că a renunţat să stea în casa parohială, în favoarea unei tinere familii care n-avea locuinţă.  Are 3 fete şi stau toţi cinci într-un apartament ANL cu două camere, din Negreşti.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

foto: libertatea.ro