Confidenţialitate

Seceta din România: Între rugăciuni, paparude și sisteme de irigații nefuncționale. „Nu ne rămâne decât să ne închinăm” | AUDIO

În ziua în care în România este învestit un nou ministru al Agriculturii, Patriarhia Română cere preoților să se roage pentru încetarea secetei. Deja în multe localități s-au făcut procesiuni religioase care să aducă ploaia. Însă, peste 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei. Soluția – spun fermierii – este cea cunoscută și așteptată de 30 de ani, dar pentru care nu se face nimic: sisteme de irigații funcționale.

Marian Popa, fermier: „Nu avem decât să ne închinăm”

Marian Popa, fermier, povestește despre vremurile în care oamenii chemau ploaia practicând diverse ritualuri. Pentru perioada de secetă din prezent, acesta spune că: „Din păcate, nu avem decât varianta să ne închinăm, aș putea să spun ca agricultor”.

„Veneau copii dezbrăcați cu niște frunze de lipan și stropea lumea cu gălețile ca să chemăm ploaia”, își amintește Marian Popa, fermier în județul Teleorman.

Citește și: Peste 100 de localități din România, afectate de lipsa apei. Apele Române: Folosiți rezervele de apă rațional | AUDIO

Persoana care vrea sa bea apa de la un robinet aproape secat

Sursa foto: Shutterstock

Marian Popa a încercat să construiască un sistem de irigații, dar a întâmpinat o mare problemă: „Aflându-mă pe două localități, una nu este de acord”

„Soluția este să punem mâna și să facem sisteme de irigat pentru că nu există sistem de irigație aici în zona noastră. Nu a fost nici în trecut”, a explicat Marian Stănescu.

Marian Popa a încercat să facă un sistem de irigații pe cont propriu. A pierdut bani și timp.

„Am făcut toate demersurile, am făcut un proiect pentru un baraj de acumulare, dar aflându-mă pe două localități – una dintre localități nu este de acord cu ceea ce mi-am propus eu să fac. Dacă nu există un program național cu directive și măsuri, fiecare face după bunul plac”, a mai spus Marian Popa.

Citește și: Secetă extremă în Vrancea. Fermierii cer Guvernului să declare stare de calamitate. „La porumb suntem spre zero” | AUDIO

Grâu uscat pe timp secetos

Sursa foto: Shutterstock

Ciprian Olteanu, fermier și primar al comunei Unirea, a reușit să construiască propriul sistem de irigații

Mergem, nu foarte departe, în județul Călărași.

„În comuna noastră este deja instalată seceta pedologică extremă”, a spus Ciprian Olteanu, fermier, dar și primar al comunei Unirea.

„Există un sistem de irigații centralizat, dar care este într-o stare de degrdare avansată. Sistemele de pompare funcționeză, însă apa nu ajunge decât pe canalul principal”, a spus Ciprian Olteanu.

Ciprian Olteanu a reușit să facă propriul sistem de irigații.

„Am investit într-o pompă electrică, am pus-o în transformator, am montat un sistem de irigație tip pivot și irigăm”, a explicat Ciprian Olteanu.

Sistemul domnului Olteanu din Călărași e o picătură în nevoia de irigații din toată țara. Doar 11% din suprafața agricolă din România beneficiază de un sistem de irigații funcțional.

Citește și: Avertismentul fermierilor: Din cauza secetei și a lipsei de irigații, securitatea alimentară a României este în pericol | AUDIO

Frunză verde răsărită dintr-un pământ uscat de secetă

Sursa foto: Shutterstock

Petre Daea, noul ministru al Agriculturii: „Programul de irigații este vital”

Noul ministru al Agriculturii, Petre Daea, spune, în primul său mesaj după învestire „programul de irigații este vital și trebuie să-l realizăm folosind toate mijloacele de care dispunem. Investițiile în irigații nu au fost introduse în PNRR, deci nu pot beneficia de fonduri europene”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Secetă extremă în Moldova, Dobrogea și Muntenia. ANM: „Deceniul 2021-2030 debutează cu un an excesiv de secetos” | AUDIO

Ascultă întregul material audio, difuzat pe Radio Europa FM, aici:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.