Confidenţialitate

Secetă extremă în Vrancea. Fermierii cer Guvernului să declare stare de calamitate. „La porumb suntem spre zero” | AUDIO

Fermierii din Vrancea cer Guvernului să declare stare de calamitate din cauza secetei în acest județ, care se confruntă cu o secetă extremă. Pagubele la culturile de toamnă depășesc 70%, iar agricultorii se tem că la fel se va întâmpla și cu cele înființate în primăvară sau chiar mai rău. Agricultori mici și mari deopotrivă cer măsuri de sprijin și investiții cât mai urgente în sisteme de irigații.

Vrancea se confruntă cu o secetă pedologică extremă, iar specialiștii spun că deficitul de apă din sol a ajuns la 600 de litri pe metrul pătrat.

Președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnnice Vrancea: „La porumb ne ducem spre zero”

E deja al treilea an de secetă, mai gravă ca niciodată. Iar agricultorii care au adunat culturile înființate în toamnă spun că nu au rămas cu mai nimic. La fel se va întâmpla și cu porumbul și floarea soarelui.

„Județul nostru este extraordinar de afectat de secetă. La grâu s-a recoltat o tonă, iar la porumb probabil ne ducem spre zero”, a spus Teofil Dascălu, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnnice Vrancea.

Afectați sunt deopotrivă marii și micii fermieri, chiar și cei care își irigă suprafețele cultivate.

Fermier: „Ne putem aștepta la o situație proastă și anul viitor”

George Scutaru, unul dintre marii fermieri ai județului, spune că în aproape 50 de ani de când face agricultură niciodată situația nu a fost atât de gravă.

„Nu am întâlnit o situație asemănătoare cu un deficit de apă atât de mare. Deci am depășit 500 de litri pe metru pătrat. Ne putem aștepta la o situație proastă și anul viitor”, a spus George Scutaru.

Fermierii din Vrancea spun că se impun de urgență măsuri care să-i sprijine. Ei cer Guvernului să declare calamitate în Vrancea și să le acorde ajutor.

De asemenea, solicită o subvenționare de 100% la plata energiei electrice folosite pentru irigații. Nu în ultimul rând, solicită finanțare și investiții urgente în sisteme de irigații, pentru că, spun ei, cultivatorii de cereale sunt la un pas de faliment din cauza secetei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Județele din România care se află sub cod roșu de caniculă până la ora 22:00. ANM: Vorbim despre temperaturi extreme | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.