Confidenţialitate

Secetă extremă în Moldova, Dobrogea și Muntenia. ANM: „Deceniul 2021-2030 debutează cu un an excesiv de secetos” | AUDIO

Secetă extremă în Moldova, Dobrogea și Muntenia. Nici în restul țării nu a plouat cât ar fi fost nevoie. Anii secetoși sunt mult mai frecvenți acum decât cu decenii în urmă, constată meteorologii. Lipsa precipitațiilor afectează grav culturile de cereale.

Puțin peste 400 de litri pe metru pătrat. Atât însumează precipitațiile căzute din toamna trecută și până la finalul lunii iunie, la nivelul întregii țări. Cea mai secetoasă perioadă de 10 luni, de la 1 septembrie la 30 iunie, a fost în 2006 – 2007 cu numai 379.9 litri pe metru pătrat, spune Elena Mateescu, șefa Administrației Naționale de Meteorologie.

„Sunt cantitățile înregistrate la nivel național. La nivel teritorial, regiunile din partea de est, sud-est, Moldova, Dobrogea și Muntenia se situează la acest moment în limite ce caracterizează o secetă extremă”, a explicat pentru Europa FM Elena Mateescu, șefa Administrației Naționale de Meteorologie.

Comparativ cu deceniile anterioare, începând cu 1901, în ultimii 20 de ani ne confruntăm cu o creștere a frecvenței anilor puternic secetoși, mai spune directoarea ANM, Elena Mateescu.

Citește și: Secetă extremă în Vrancea. Fermierii cer Guvernului să declare stare de calamitate. „La porumb suntem spre zero” | AUDIO

ANM: „Deceniul 2021-2030 debutează cu un an excesiv de secetos”

„Dacă în fiecare deceniu din perioada 1901-2000 înregistram în medie 1 până la cel mult 3-4 ani secetoși, în 2011-2020 avem 6 ani și iată că și deceniul actual 2021-2030 debutează cu un an excesiv de secetos”, a adăugat Elena Mateescu, șefa Administrației Naționale de Meteorologie.

Pământ uscat din cauza secetei

Sursa foto: Shutterstock

Cezar Gheorghe de la Clubul Fermierilor Români: „Porumbul este compromis”

Seceta afectează grav culturile de cereale.

„În acest moment putem vorbi de porumb care este compromis, căldura, la peste 32 de grade Celsius, distruge în momentul polenizării. Foarte multe câmpuri nu vor mai putea fi recoltate și se vor usca efectiv”, a explicat pentru Europa FM Cezar Gheorghe de la Clubul Fermierilor Români.

De la meteorologi nu vin vești bune. Deși urmează o perioadă cu precipitații în special în zona de munte, dar local și în partea de sud, vest și nord a țării, acestea nu vor putea să compenseze nevoia de apă din ultimele 10 luni.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Peste 100 de localități din România, afectate de lipsa apei. Apele Române: Folosiți rezervele de apă rațional | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.