Confidenţialitate

Fermierii și comercianții vor fi obligați să își declare toate stocurile de alimente. Cei care nu fac asta riscă amenzi de până la 1.000.000 de lei | AUDIO

Fermierii și comercianții vor fi obligați să își declare toate stocurile de alimente, în caz contrar riscă amenzi de până la 1.000.000 de lei. Măsura va fi aprobată de Guvern în următoarea ședință, prin Ordonanță de Urgență. Trebuie să declare periodic stocurile nu doar cei care au firme în agricultură și creșterea animalelor, cât și cei care dețin depozite, cei care procesează materia primă și cei care o vând. Ordonanța va permite ca Guvernul – prin Ministerul Agriculturii – să știe ce stocuri alimentare avem cât mai aproape de realitate.

Președintele asociației „Clubul Fermierilor”: Noutatea acum constă în extinderea de la producătorii depozitari la comercianți și cadența săptămânală sau ori de câte ori cere Ministerul Agriculturii

„Lucrul acesta exista reglementat și anterior într-o formă. Se aduc îmbunătățiri și se înăspresc pedepesele pentru nerespectarea transmiterii acestor date sau pentru transmiterea lor incorectă. Este o normalitate, de fapt ce se întâmplă prin această Ordonanță. Ce apare nou acum este o extindere de la producători depozitari către comercianți și această cadență săptămânală sau ori de câte ori Ministerul Agriculturii solicită aceste date”, a explicat Florian Ciolacu, președintele asociației „Clubul Fermierilor”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministerul Agriculturii trebuie să stabilească, prin ordin, cum vor fi raportate stocurile, cine va prelucra datele și cine va face controale.

Care este beneficiul unei baze de date cât mai exacte

Când mai apar situații de criză – cum a fost explozia prețului la ulei, spre exemplu – autoritățile vor ști exact cum stam cu stocurile și ce fel de intervenții sunt necesare.

„Ar fi un instrument pus la dispoziție pentru reglaje importante în perioadele mai ales de criză în care dezechilibrul acesta cerere-ofertă poate să conducă la speculații și să fie neîntemeiate. Ele pot fi ușor rejectate. Vezi că ai puține capacități sau nu sunt alimentate pentru că acest sistem trebuie să asigure și o predictibilitate pentru asigurarea cu materie primă a procesatorilor și atunci poți să iei măsuri de intervenție a statului acolo unde este permis”, a mai spus Florian Ciolacu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ce informații ar urma să furnizeze cei care au firme în agricultură și industria alimentară

Produsele agricole și alimentare pentru care operatorii în aceste domenii vor avea obligaţia furnizării de informații privind stocurile sunt: legumele și fructele, cerealele și produsele pe bază de cereale, orez, lapte și produse din lapte, produse de morărit și panificație, produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe.

De asemenea, trebuie declarate stocurile de carne și produse din carne, conserve din carne și mixte, grăsimi și uleiuri, apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor și toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate.

În raportări trebuie să apară și stocurile de sare, plante aromatice și condimente, zahăr, miere, drojdie și ceaiuri. Cei care nu vor declara stocurile – pot fi amendați cu sume între 500.000 și 1 milion de lei – iar cei care vor prezenta date incorecte sau incomplete riscă amenzi între 50.000 lei și 250.000 lei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Termocentrala Mintia va fi scoasă la licitație. Prețul de pornire depășește 90 de milioane de euro, fără TVA