Confidenţialitate

Secetă fără precedent în Peninsula Iberică. Mai multe zone din Spania și Portugalia nu au mai fost atât de aride în ultimii 1000 de ani | AUDIO

Peninsula Iberică este afectată de o secetă fără precedent în ultimii o mie de ani. Până la sfârșitul secolului, agricultura de acolo va deveni una dintre cele mai vulnerabile din Europa.

Din cauza impactului schimbărilor climatice asupra anticiclonului Azore, mai multe zone din Spania și Portugalia nu au mai fost niciodată atât de aride în ultimii o mie de ani.

Este concluzia unui studiu publicat în revista științifică Nature Geoscience.

Pe parcursul verii, anticiclonul Azore trimite aer cald şi arid către Portugalia, Spania, dar şi către alte ţări din vestul Europei precum Franţa. În timpul iernii, devine sinonim cu umiditate şi ploi.

Aceste precipitaţii din perioada de iarnă sunt „vitale” pentru sănătatea ecologică şi economică a peninsulei iberice.

Nivelul ploilor va continua să scadă

Zona acoperită de anticiclon a început să crească încă de acum 200 de ani, perioadă care corespunde cu aproximaţie Revoluţiei industriale și se va extinde şi mai mult în acest secol sub efectul încălzirii globale, spun cercetătorii.

Drept urmare, nivelul ploilor va continua să scadă. Regiunile unde se cultivă viţă-de-vie s-ar putea diminua cu cel puţin un sfert sau chiar să dispară până în 2050 în peninsula iberică, în timp ce producţia de măsline din sudul Spaniei ar putea scădea cu 30% până în 2100, potrivit unor studii anterioare.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Stare de urgență în nordul Italiei, grav afectat de secetă

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.