Confidenţialitate

Reșița sprijină școala duală. Ioan Popa: Le plătim masă și casă celor care vin din afara orașului pe perioada de școlarizare | AUDIO

Patronii din sectorul HoReCa se plâng că nu găsesc muncitori, iar criza de personal se simte în mai multe domenii: e nevoie și de electricieni și de zugravi bine pregătiți. Unele orașe au început să sprijine școlile duale – sunt acele școli de meserii care le permit elevilor să se angajeze în diverse firme după încheierea studiilor.

Ioan Popa, om de afaceri și primar al Reșiței, spune că atrage elevi din alte județe. Administrația le plătește cazare și masa pe durata studiilor.

Primarul din Reșița: Mi-am asumat o Hotărâre a Consiliului Local și le plătim masă și casă celor care vin din afara orașului pe perioada de școlarizare

„Noi, la Reșița, în domeniul Resurse Umane am înființat și noi școala profesională duală pe modelul german, după modelul Kronstadt de la Brașov și acum avem între 500-600 de elevi acolo din care jumătate nu sunt din oraș. De ce? Pentru că mi-am asumat o Hotărâre a Consiliului Local și le plătim masă și casă celor care vin din afara orașului, din județele limitrofe pe perioada de școlarizare. Sunt orășele mai mici unde sunt licee care au promovabilitate la BAC 0, deci oamenii fac un liceu anost acolo, la 12 clase nu știu nimic, nici nu au BAC-ul, nu știu nimic. M-am întrebat de ce nu vin la Reșița și evident că prima condiție era cea financiară”, a explicat Ioan Popa, om de afaceri și primar al Reșiței.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Administrația orașului vrea să plătească tabere pentru tinerii din Republica Moldova și pentru cei din Banatul sârbesc

O altă variantă pentru a atrage muncitori în Resița este cea în care administrația orașului plătește tabere pentru tinerii din Republica Moldova și pentru cei din Banatul sârbesc. Odată veniți în România, pot fi atrași cu oportunitățile unui loc de muncă sau dau vestea mai departe și pot aduce alți doritori, spune primarul Reșiței.

„Am zis decât să mă duc să le dau pliante pe acolo și să le arunce la coșul de gunoi, hai să facem așa: ne asumăm noi pe costul nostru tabere pentru elevii buni din Chișinău pentru că dacă ei dacă vin la Reșița se duc la Clisura Dunării, se duc la Văliug, merg la un party la ponton. Mai departe ei vor fi cei mai bun mesageri ai noștri în rândul elevilor din Chișinău. Asta este a doua cu partea de Moldova și Serba pentru că și Banatul sârbesc care are vorbitori de limbă română și încercăm să-i aducem și de acolo”, a mai spus Ioan Popa.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Bursa Locurilor de Muncă de la Reșița: Barmani, confecționeri, electricieni și lucrători în agricultură, printre cei mai căutați

La cea mai recent Bursă a Locurilor de Muncă de la Reșița, se căutau de la barmani și confecționeri, până la electricieni și lucrători în agricultură:

Turismul se află între cele mai slab plătite sectoare din economie. 82% dintre aceștia câştigă sub salariul mediu net pe economie, adică sub 3900 de lei, arată datele unei platforme de recrutare. La fel se întâmplă și în domeniile Sport, Wellness și în sectorul Pază şi protecţie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Agricultorii din mai multe județe au rămas fără culturi în urma vremii extreme. Producția va fi mai mică, iar prețurile mai mari | VIDEO