Confidenţialitate

Agricultorii din mai multe județe au rămas fără culturi în urma vremii extreme. Producția va fi mai mică, iar prețurile mai mari | VIDEO

Furtunile și căderile de grindină au distrus suprafețe însemnate de culturi agricole în special în sudul țării. Cele mai afectate sunt culturile de floarea soarelui și porumb, dar și cele de rapiță, orz și grâu. Și unii legumicultori s-au trezit cu solariile puse la pământ de vijelii.

Agricultorii se așteaptă la o producție mai mică de cereale anul acesta, iar acest lucru va influența și prețurile alimentelor, care vor continua să crească.

Satul Grădinari, județul Olt. O furtună puternică a pus la pământ zeci de solarii, a povestit la Europa FM, Mihai Chesnoiu, fermier în această localitate. Unii legumicultori mai aveau o săptămână-două până să înceapă recoltarea roșiilor și a vinetelor. Din păcate, culturile nu erau asigurate:

„Din păcate, mare parte a solariilor, cam 80% din structurile acoperite, protejate ale agricultorilor din comuna Grădinari se află în acea parte și acolo a fost vântul foarte puternic. Structurile sunt complet distruse, peste 100 de fermieri afectați, culturile sunt distruse, foliile sunt sparte, practic paguba e totală, de 100%. Foarte mulți aveau tomate pentru program, aveau ardei, castraveți, vinete, am văzut o grămadă de vinete distruse.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Căderile de grindină și furtunile din ultimele 24 de ore au afectat în special județele Teleorman, Giurgiu, Dolj, Prahova și Brăila, a spus la Europa FM președintele Federației Pro Agro, Ionel Arion:

„Floarea soarelui și porumbul sunt cele mai afectate, pentru culturile de toamnă furtuna a făcut ca plantele să se culce la sol, aici ne referim la rapiță și la grâun în special. Sunt areale întinse pe Călărași, Ialomița, unde ploaia a venit și a făcut bine culturilor pentru că eram în deficit de pluviometrie. O parte din recoltă nu mai poate fi recuperată, pierderile sunt destul de însemnate, adică dintr-un lan culcat în totalitate la sol nu recuperezi mai mult de 30, maximum 40% din recoltă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, promite că agricultorii vor fi despăgubiți:

„Inventariem pagubele, comisiile de la nivelul fiecărui județ să ne comunice care sunt suprafețele afectate și vor primi cu siguranță sprijin în vederea depășiriii acestor momente. Vă dați seama, oamenii aveau culturi, sunt înscriși în programele noastre de sprijin, dar natura este natură.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

România are nevoie de sisteme antigrindină în special pentru partea de sud a țării, spune președintele Federației Pro Agro. Potrivit acestuia, în prezent, sub 1 milion de hectare sunt protejate de astfel de sisteme, adică mai puțin de 10% din suprafața agricolă a țării:

„Republica Moldova are pe întreg teritoriul sisteme antigrindină și are acest lucru de 20 de ani, chiar de 30 de ani implementat acest sistem. Se poate rezolva o bună parte din aceste probleme ale naturii, pe care le întâmpinăm noi în agricultură, se poate rezolva cu știință dar și cu finanțare adecvată.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Federației Pro Agro se așteaptă la un an agricol mai slab decât anul trecut, în condițiile în care au fost mai puține precipitații. Astfel, producția de grâu ar putea fi între 8,5 și 9,5 milioane de tone de grâu, față de 11 milioane în 2021.

Ionel Arion spune că scumpirile vor continua anul acesta, în special la uleiul de floarea soarelui și alte alimente de bază, dar și la cerealele folosite pentru hrana animalelor.

Foto, video: Mihai Chesnoiu, fermier