Confidenţialitate

Ministerul Finanţelor propune încă o scutire de 6 luni de la plata impozitului pentru afaceriștii din HORECA | AUDIO

Ajutor pentru HORECA. Guvernul vrea să-i scutească pentru încă șase luni de impozitul specific, pe afaceriștii din această industrie afectată de pandemie.

Ministerul Finanţelor propune încă o scutire de 180 de zile de la plata acestuia. Subiectul este deocamdată în dezbatere publică și se va putea aplica din luna în care va fi aprobat.

Reprezentanții patronatelor din industrie cataloghează ca „normală” această măsura. Pentru Europa FM, Daniel Mischie, vicepreședinte al Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA):

„În momentul de față, industria este decapitalizată, practic. Nu este normal ca ei, având activitatea și restricționată, să plătească acest impozit specific, care el este plătit indiferent de nivelul încasărilor. Drept urmare, este o măsură normală pe care autoritățile statului o iau pentru aceste industrii.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De aceeași părere este și președintele HORA. Ion Biriș, pentru Europa FM:

„Ajută foarte mult, orice scutire ajută industria. Practic, în ultima perioadă, au fost câteva măsuri care au fost luate și care ne-au ajutat. Noi am spune că nu sunt chiar suficiente din punct de vedere al industriei dar ajută.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, Mischie spune că decizia de prelungire vine după o întâlnire dintre jucătorii din turism și autorități. Vorbește și despre alte măsuri care ar putea ajuta domeniul restaurantelor. Una dintre ele ar fi reglementarea bacșișului.

„Solicitarea noastră a fost ca și bacșișul acordat lucrătorilor din domeniu, care se constituie într-o cotă importantă din venitul acestora, să fie reglementat fără a fi impozitat, la fel cum este în Franța în momentul de față.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Raul Bambu

Citește și: Noua schemă de compensare a facturilor la energie se va aplica pentru două luni, nu și retroactiv | AUDIO