Confidenţialitate

Daniela Necefor, expertă în HR și head-hunting, despre joburile care pot fi accesate cel mai ușor de refugiații ucraineni | VIDEO

Daniela Necefor, expertă HR și head-hunting, a fost invitata Adrianei Nedelea în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Cum arată piața muncii în această perioadă și care sunt joburile pe care refugiații ucraineni le pot accesa foarte ușor.

Daniela Necefor a explicat la Europa FM că în acest moment piața muncii este schimbată, iar digitalizarea din cursul celor doi ani de pandemie a accentuat o serie de tendințe la nivel internațional.

Experta în HR și head-hunting a mai spus la Europa FM că ultimii doi ani au contribuit foarte mult la schimbarea de mentalitate.

„Erau anumite informații că pandemia va fi declarată încheiată și ne vom întoarce la un aproximativ normal, dar acel moment a durat foarte puțin. S-au demarat foarte multe proiecte și toți cei care lucram în domeniu vedeam o creștere de cerere de specialiști. Toată lumea a sperat că războiul să fie o criză scurtă și să se ajungă la o anumită înțelegere. Când companiile au sesizat că nu este chiar așa, au început să stopeze și să se repoziționeze. Companiile acum completează joburile noi care sunt extrem de urgente și fără de care nu pot funcționa. Toate companiile merg numai pe urgențe și pe strictul necesar”, a explicat Daniela Necefor.

„Odată cu apariția valului de refugiați din Ucraina, s-a pus problema ce se va întâmpla cu ei. Marea majoritate a ajutorului pentru aceștia a venit din cadrul firmelor private, de la antreprenori și din partea site-urilor de joburi. Ei trebuie să fie integrați”, a adăugat Daniela Necefor.

Joburile care pot fi accesate ușor de către ucraineni

Ucrainenii sunt foarte buni în IT. Cei care lucrează în IT știu, majoritatea, limba engleză. Este ușor pentru că pot lucra și în regim work from home”, a spus Daniela Necefor.

„Femeile care nu au neapărat studii superioare, dar vorbesc limba engleză sau limba română – este nevoie de ele pentru posturile de promoterițe din magazinele de cosmetice. Cu niște cursuri foarte rapide de makeup, ele pot prezenta produsele și pot ajuta. Pentru cele care nu au studii superioare, presupun că HoReCa are nevoie de ele”, a adăugat Daniela Necefor.

În cazul bărbaților fără studii superioare, Daniela Necefor a spus că dacă aceștia sunt calificați, de muncitori este o nevoie acută în România.

„Cei care vorbesc engleza și româna și au și studii superioare, sunt poziții de marketing și vânzări”, a mai spus Daniela Necefor.

Domeniile în care ucrainenii își pot găsi mai greu un job în România

Se pare că există și domenii în care ucrainenii refugiați își pot găsi mai greu de muncă: „Unde nu pot ei să-și găsească job sunt dmeniile financiar, bancar și contabil. Este foarte greu să-și găsească ceva din cauza diferențelor”.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” cu Adriana Nedelea și Daniela Necefor

Sursa foto: Unsplash / Markus Winkler

Citește și: Peste 170 de ucraineni s-au angajat în România. În țară sunt peste 2000 de joburi disponibile pentru ei | AUDIO