Republica Fantastică România: O comună din Galați are canalizare de un milion și jumătate de euro, dar nicio gospodărie branșată

Comuna Tuluceşti din judeţul Galaţi riscă să dea înapoi Uniunii Europene finanţarea de 1,5 milioane de euro pe care a primit-o pentru a-şi construi sistemul de canalizare.

Contractul prevede că, până în septembrie 2015, cel puţin 1.000 dintre gospodările aşezării ar trebuie să fie branşate la sistem, în caz contrar beneficiarul, adică Primăria, urmând să suporte penalizări.

Oamenii din Tulucești au auzit că vor avea canalizare și au inceput o adevărată întrecere între săteni în ce priveşte construirea de băi.

Mulți dintre gospodarii comunei au deja totul pregătit, faianţa pusă pe pereţi, WC-urile şi chiuvetele montate, apa curentă trasă, însă sistemul de scurgere lipseşte, deşi magistralele de evacuare a apei uzate sunt gata încă de anul trecut.

Evident, ar putea să se branşeze pe cheltuiala proprie la canalizarea de 1,5 milioane de euro a Primăriei, însă suma de 1.000 de euro pentru un racord nu-i tocmai la îndemâna oricui.

Branşarea la canalizare a celor 1.000 de locuinţe din Tuluceşti ar costa doar 100.000 de euro, însă primăria comunei nu are bani.

Primarul spune că anul acesta comuna nu a primit niciun leu de la bugetul de stat pentru finalizarea investiţiei si spera la o rectificare bugetară.

În caz contrar, riscă să restituie banii primiţi de la bugetul european.

Chestionat în legătură cu situaţia de la Tuluceşti, dr. Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, a dat, pentru Digi TV, o declaraţie stupefiantă. „Toţi am fi vrut să realizăm mai mult. Trebuie să ai capacitatea de a te limita la cât poţi şi să ai viziunea clară a ce este mai important”, a spus, filosofic, preşedintele CJ.