Confidenţialitate

Rate mai mari pentru români: Indicele ROBOR la 3 luni a crescut peste 6% | AUDIO

Crește din nou indicele ROBOR la trei luni, cel în funcție de care se calculează creditele luate în lei, cu dobândă variabilă. Acest lucru înseamnă rate mai mari pentru români. Valoarea indicelui s-a dublat în ultima jumătate de an, iar specialiștii spun că tendința va rămâne la fel și în următoarele luni.

O valoarea mai mare a ROBOR la trei luni a mai fost atinsă doar în urmă cu zece ani, în decembrie 2012, când era 6,30%. Indicele la care se raportează costul creditelor în lei cu dobândă variabolă a urcat astăzi la un nivel apropiat: 6,26%. Practic s-a dublat: de la 3% în urmă cu șase luni. Cum se traducere creșterea, a explicat consultantul Adrian Bența.

Adrian Bența: „Faptul că s-a dublat în circa 6 luni arată că avem o inflație foarte dureroasă”

„Înseamnă un lucru foarte neplăcut și foarte dureros pentru cei care au împrumuturi legate de ROBOR, cheltuiala cu dobânda și, implicit, ratele sunt mult mai mari. Ratele sunt influențate de valoarea împrumutului și durata în timp a împrumutului. Dar probabil putem spune că de la 50 de lei la câteva sute de lei. Faptul că s-a dublat în circa 6 luni arată că avem o inflație foarte dureroasă”, a explicat Adrian Bența.

În creștere este și ROBOR la șase luni, utilizat în calculul debânzilor pentru creditele ipotecare, care a ajuns la 6,39%.

Ratele vor crește, în funcție de valoarea creditului și de perioadă.

Adrian Bența: „Probabil se va stabiliza undeva la un 8-9%”

Adrian Bența atrage atenția că tendința se va menține și perioada următoare, când indicele ROBOR la trei luni s-ar putea stabiliza.

„În următoarele luni, tendința este de creștere. Probabil se va stabiliza undeva la un 8-9%, apropiat de rata inflației astfel încât dobânzile plătite să fie undeva cel puțin la nivelul ratei de inflație”, a adăugat Adrian Bența.

Indicele de referință IRCC, pentru creditele luate după mai 2019, ajuns la 1,86% pe an, de la 1,17 la sută, fiind calculat la trei luni.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ciolacu: Impozitarea pensiilor speciale, singura soluție pentru România în acest moment, deși nu poate fi aplicată din 2023 | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.