Confidenţialitate

Amânarea plății ratelor la bănci nu este o soluție bună, explică analiștii financiari. Ce variante au românii | AUDIO

Ministerul Finanțelor propune amânarea plății ratelor la bănci vreme de 9 luni. Am întrebat experții în economie ce riscuri își asumă cei care aleg să profite de ordonanța de urgență pe care o pregătește guvernul, dar și ce alte soluții au la îndemână persoanele care au credite și sunt împovărate de scumpirile din ultimele luni. 

Își vor putea amâna ratele atât persoanele fizice cât și persoanele juridice pentru creditele contractate anterior datei de 30 aprilie 2022.

Proiectul de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică de ministerul finanțelor stabileşte capitalizarea dobânzii la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare.

Ce înseamnă acest lucru explică Adrian Codîrlașu, vicepreședintele CFA România, asociația analiștilor financiari certificați internațional:

„Amânând o rată sau mai multe, dobânda se acumulează și va trebui plătită. Mai mult, va veni o sumă mai mare de plată în momentul în care se reia plata la acel credit exact când dobânzile sunt la maxim că Banca Centrală va continua să majoreze ratele de dobândă. Nu văd ca soluție amânarea ratelor la credite decât pot fi cazuri punctuale gen persoanele și-au pierdut locul de muncă și au nevoie de o astfel de păsuire.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Rescadențarea creditului cu acordul băncii este soluția la care pot apela cei care au dificultăți în a-și plăti ratele. Adrian Codîrlașu:

„Practic, ele pot fi calibrate mai bine pe nevoile individuale ale acelei persoane care le cere. Amânarea la plată e o măsură aceeași pentru toți dar care să nu fie calibrată corespunzător. Mai degrabă aș merge pe o discuție individuală cu banca și calibrată exact pe nevoile mele.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În concluzie, cine poate, să plătească ratele, pentru că altfel va sfârși plătind dobânzi mai mari. Poate fi încercată și o discuție cu banca pentru că poate oferi soluții mai bune decât ordonanța, mai spune Adrian Codîrlașu, vicepreședintele CFA România.

Foto: Shutterstock