Confidenţialitate


Indicele ROBOR a ajuns luni la 6,05%, iar ratele la bănci cresc. Explicația experților în economie | AUDIO


Bani românești

De la câteva zeci la câteva sute de lei în plus la ratele către bănci. Este creșterea ratelor pe care o resimt foarte mulți români în ultimele luni. Astăzi, indicele ROBOR a ajuns la 6,05%, un nou avans față de vineri.

Indicele ROBOR la 3 luni nu a mai avut valoarea de 6,05% din data de 31 decembrie 2012, potrivit datelor publicate de Banca Națională. De la începutul acestui an, valoarea indicelui s-a dublat: de la 3,02% până la 6,05 la 6 iunie.

Iancu Guda, analist financiar: „Dacă vă uitați la evoluția inflației pe ultimul deceniu și ROBOR maturitate 3 luni o să vedeți că cele două merg în aproape majoritatea momentelor împreună”

„Majoritatea românilor au credite cu dobândă calculată din indice, adică ROBOR sau IRCC plus o marjă și creșterea acestora duce inevitabil la scumpirea ratelor lunare. Maximul ultimului deceniu ROBOR maturitate 3 luni. Cauza este inflația: dacă vă uitați la evoluția inflației pe ultimul deceniu și ROBOR maturitate 3 luni o să vedeți că cele două merg în aproape majoritatea momentelor împreună, iar motivul este simplu: ROBOR 3 luni reprezintă dobânda medie la care băncile se împrumută între ele pe acest orizont. Evident că atunci când erodarea banilor este mare din cauza inflației și costul banilor crește”, a explicat analistul financiar Iancu Guda.

Valul de scumpiri, pentru toate produsele și creșterea ratelor devine tot mai greu de suportat de mare parte a populației. Consumul scade, iar efectul ar trebui să fie, curând, și o stagnare a majorărilor în linie, spun experții în economie.

Adrian Negrescu, analist economic: „Având în vedere puterea de cumpărare destul de redusă, este probabil ca și consumul și prețurile să înregistreze o stagnare în următoarele luni”

Scumpirile sunt ca un elastic: dacă crește prea mult prețul, la un moment dat se rupe. Adică oamenii nu-ți mai consumă atât de mult precum o făceau în trecut. Motiv pentru care și la noi, având în vedere puterea de cumpărare destul de redusă, este probabil ca și consumul și prețurile să înregistreze un oarecare recul, o stagnare, cel puțin, în următoarele luni”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu.

Cât despre indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), care se aplică din mai 2019 până în prezent și a cărui valoare se calculează trimestrial, acesta este de 1,86% pe an – față de 1,17%, cât era în trimestrul IV din 2021.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Profesorul Cristian Păun: Războiul nu este cauza inflației | VIDEO

Audio Player
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ultimele stiri
Greșeli frecvente vara: când lenjeria de pat din bumbac nu te salvează de căldură (P)

Sindicaliştii din Administraţia Fiscală i-au cerut ministrul Finanțelor să se facă o reorganizare “reală”, față de ultimele, când…

Un fotbalist britanic a fost suspendat pentru trei ani și jumătate pentru că a plasat peste 6 mii…

Președintele României contestă la CCR legea care pedepsește cu închisoarea promovarea ideilor legionare | Nicușor Dan a reclamat…

România intră în competiția mondială a natației cu mai mulți sportivi, în frunte cu David Popovici

S-a deschis traficul pe drumul Expres Tureni, în județul Cluj | șoseaua face legătura între DN1 și Autostrada…

Moțiunea de cenzură împotriva șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost respinsă

Sute de locuințe din Sinaia nu au curent electric, la 24 de ore de la vijelia puternică ce…

PNL își alege sâmbătă noua conducere. Ilie Bolojan, singurul candidat pentru funcția de președinte

O nouă zi de proteste. Sindicaliștii BNS, la discuții cu ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare | VIDEO



Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.