Confidenţialitate

Proiect de lege pentru gestionarea situațiilor de criză: Bărbații între 18 și 60 de ani, în rezerva generală în caz de război | AUDIO

Guvernul pregătește un proiect de lege care vizează gestionarea rapidă a situațiilor de criză, în contextul conflictului din Ucraina. Potrivit draftului de act normativ, CSAT poate impune situația de criză, la propunerea ministrului Apărării.

Proiectul de lege care urmează să intre în discuția Guvernului prevede că, în funcție de manifestarea situațiilor de criză cu impact asupra securității și apărării naționale, la propunerea ministrului apărării și cu avizul premierului, Consiliul Suprem de Apărare a Țării poate emite o hotărâre privind declararea stării de criză.

Potrivit draftului de act normativ, situația de criză este definită drept situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional sau de amenințări, riscuri și vulnerabilități care perturbă sau amenință condițiile de viață sau stabilitatea politică, economică și socială.

De asemenea, se prevede că cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau în rezervă, cei încorporabili, adică între 20 și 35 de ani, dar și bărbații cu vârste între 35 și 63 de ani.

Nu în ultimul rând, este definită și rezerva generală în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război. Aceasta este formată, potrivit proiectului de lege, din toți bărbații români cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Guvernul va face modificări legislative care să permită măsuri rapide în contextul războiului din Ucraina, a anunțat ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu

Noile reglementări, care vor intra în vigoare după ce va dispărea starea de alertă legată de pandemie, vor permite, în paralel, atât măsuri legate de COVID-19, cât și de criza umanitară a refugiaților.

Propunerea Guverului va ajunge, însă, în parlament. Ministrul Apărării, Vasile Dâncu.

„Guvernul nu intră, deci, în starea de criză pentru că aceasta nu există în nomenclatorul constituțional. Criza există, iar noi va trebui, după ce starea de alertă va dispărea, va trebui să facem niște adaptări legislative pentru a putea să mergem mai departe cu unele lucruri care țin și de dezvoltările care vin dinspre Ucraina, managamentul refugiaților și alte lucruri, dar și legate de COVID în continuare. Pentru a putea detașa medicii într-o parte sau alta pentru a folosi spitalele militare. Este nevoie de câteva noi reglementări printr-un proiect de lege care va fi dezbătut în Parlament. Construim o bază administrativă pentru această situație. Pentru situația de criză din acest moment”, a explicat Vasile Dîncu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autori: Cristian Citre și Ghiulfer Predescu

Citește și: Miniștrii de externe din Rusia și Ucraina se vor întâlni joi, în Turcia, pentru negocieri de pace

Citește și: Kremlinul permite coridoare umanitare pentru ucraineni doar către Belarus sau Rusia. Armata rusă s-ar pregăti să atace Kievul