Confidenţialitate

Principalele bătălii din primele 6 luni de război. De la descoperirea gropilor comune din Bucha la eroismul soldaților din Batalionul Azov | AUDIO, FOTO

În zorii zilei de 24 februarie 2022, Ucraina era atacată din toate părțile. Simultan cu înaintarea trupelor mecanizate, rachetele rusești au țintit orașele importante, inclusiv capitala Kiev. Numai că planurile Moscovei nu s-au potrivit cu realitatea din teren. Până în aprilie, trupele rusești au fost nevoite să se retragă de pe frontul de nord, concentrându-se pe zona de sud-est, unde Ucraina a lansat o contraofensivă puternică. Acum, linia frontului „activă” se întinde de la nord la sud, de-a lungul a 1.500 km de teritoriu.

Trupele ruse au atacat Kievul dinspre Belarus, dinspre nord-estul orașului Harkov. Pe frontul de sud s-a pătruns din Crimeea și din sud-est în asa numitele Republici Populare Donețk și Luhansk. Câteva săptămâni mai târziu, rușii înaintaseră până în suburbiile Kievului și controlau zona de est, pornind de la Sumi până la Herson.

Înaintarea rușilor de-a lungul părții de vest a Niprului a fost limitată de apărarea ucraineană. Apoi, Ucraina a recucerit întreaga regiune din jurul capitalei descoperind însă gropi comune și dovezi ale unor crime de război în Bucha si Borodianka. Ororile comise de rusi au fost relatate de presa internatțională

Presedintele Zelenski a acuzat Rusia de genocid și a promis că vinovații vor fi aduși în fata justiției.

Trupele ruse au schimbat strategia

Incapabile să obțină o victorie rapidă, forțele rusești și-au schimbat strategia în favoarea bombardamentelor nediscriminatorii în Harkov, Kramatorsk, Kremenciuk, Odesa, Mykolaiv sau Dnipro și a războiului de asediu ca la Mariupol, comițând noi crime de razboi.

Citește și: Prima zi de război prin ochii presei internaționale. Cum deschideau site-urile mari de știri dimineața zilei de 24 februarie 2022

Important obiectiv strategic, de care Moscova  avea nevoie  pentru a controla nord-vestul Mării Negre, Insula Șerpilor a fost atacată și cucerită în prima zi a invaziei.

„Navă de război rusă, du-te dracului”, răspunsul dat de grănicerii ucraineni când nava amiral a Rusiei, Moskva, i-a somat sa se predea, a devenit un simbol al rezistenței ucrainene. În martie, cei 13 apărători ai insulei au făcut parte din primul schimb de prizonieri de război dintre Rusia și Ucraina și ulterior au fost decorați pentru eroism.

FOTO: Odessa Journal

La jumătatea lunii aprilie, Moskva, cu 500 de marinari rusi la bord, avea să fie scufundată după un atac ucrainean cu rachete Neptun. Pâna la jumatatea lunii mai, Rusia pierduse 13 nave, cel puțin jumatate atacate în apropiere de această stâncă. Pe 30 iunie, trupele rusesti erau alungate de pe Insula Șerpilor.

Herson a fost singura capitală regională care a căzut în mâinile forțelor rusești în timpul invaziei din 2022. În est, acestea au încercat să captureze Harkov, dar s-au lovit de o puternică rezistență ucraineană.

Rusia și-a extins atacul capturând centrala nucleară de la Zaporijie.

Sursa foto: Captură foto / NEXTA

La 26 februarie, a început asediul Mariupolului, orașul fiind aproape complet distrus în urma bombardamentelor.

Masini distruse in Mariupol

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Emoțiile unui an de război în Ucraina: Trei români vorbesc despre aceleași imagini care i-au marcat pe viață | AUDIO, FOTO

Timp de 3 luni, desi rămăseseră izolați, aparatorii Mariupolului au rezistat eroic, baricadați împreună cu câteva mii de civili în buncărele uzinei siderurgice Azovstal.

Mai multe filmări realizate de soldații grupării Azov au prezentat condițiile din interiorul combinatului. Comandantul adjunct al trupelor din Azovstal, Ilia Samoilenko, spunea că cei din interior „se considera deja oameni morți și de aceea luptă fără teamă”.

După presiuni internaționale, civilii au fost evacuați iar președintele Zelenski i-a autorizat pe apărătorii Azovstal să se predea. „Ucraina are nevoie de eroii ei în viață” a spus președintele. Pe 16 mai, aceștia părăseau combinatul.

În vară, Rusia și-a intensificat ofensivele în regiunile Luhansk și Donețk.

Forțele rusești au ocupat orașul Lyman și au cucerit 80% din orașul Sievierodonetsk. Următorul oraș ocupat a fost Lysychansk. După căderea oblastului Luhansk, trupele rusești au atacat orașele Sloviansk și Bakhmut din oblastul învecinat, Donetsk.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Mesajul lui Zelenski, la un an de război în Ucraina: „Februarie, luna invincibilității / Acesta va fi un an al victoriei” | VIDEO