Confidenţialitate

SUA au aprobat un pachet de ajutor extern de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan

Senatul american a aprobat marți, 23 aprilie, un pachet de ajutor extern în valoare de 95 de miliarde de dolari care include ajutor militar pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Președintele Biden este așteptat să semneze miercuri, 24 aprilie, actul legislativ, conform BBC.

Măsura, adoptată sâmbătă de Camera Reprezentanților, a fost susținută marți seară și de Senat.

Pachetul include un ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Președintele Biden afirmă că va semna miercuri actul legislativ, astfel încât ajutorul să fie trimis spre Ucraina săptămâna aceasta.

Președintele SUA a numit măsura „o legislație esențială [care] va face ca națiunea noastră și lumea noastră să fie mai sigure pe măsură ce ne sprijinim prietenii care se apără împotriva teroriștilor precum Hamas și a tiranilor precum Putin”.

Senatul SUA a adoptat un pachet de ajutor similar în februarie, dar un grup de conservatori care se opun unui nou sprijin pentru Ucraina a împiedicat ca acesta să ajungă la vot în Camera Reprezentanților, scrie BBC.

Statele Unite sunt principalul susţinător militar al Kievului, dar Congresul nu a mai adoptat un pachet important pentru aliatul său de aproape un an şi jumătate, din cauza dezacordurilor dintre democrați și republicani.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit miercuri Senatului SUA pentru aprobarea ajutoarelor militare și economice în valoare de 61 de miliarde de dolari.

Din același pachet de ajutor extern, 13 miliarde de dolari sunt destinați asistenţei militare pentru Israel, în războiul cu Hamas, precum și unor ajutoate umanitare pentru civilii din Gaza.

Totodată, proiectul de lege alocă opt miliarde de dolari Taiwanului pentru a-și consolida apărarea împotriva Chinei.

Pachetul privind securitatea națională include, de asemenea, o dispoziție care ar putea duce la interzicerea TikTok la nivel național, după ce platforma a fost acuzată că permite Beijingului să spioneze utilizatorii.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ce spune raportul Departamentului de Stat al SUA despre situația drepturilor omului în România: corupție în spitale, unități de poliție și vămi | AUDIO