Confidenţialitate

Olanda: Zeci de studenți au organizat proteste pro-palestiniene în campusul Universității din Amsterdam. Poliția a reținut peste 120 de manifestanți | AUDIO

Demonstrațiile pro-palestiniene care au agitat campusurile din Statele Unite s-au extins în Europa. La primele ore ale zilei, poliția olandeză a intrat cu buldozerul peste baricadele ridicate de protestatari la Universitatea din Amsterdam. Au fost confruntări violente, aproximativ 125 de manifestanți au fost reținuți, după cum relatează Manuela Nicolescu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Studenții au organizat proteste pro-palestiniene sau au înființat tabere în Finlanda, Danemarca, Germania, Italia, Spania, Franța și Marea Britanie.

Poliția a desființat o astfel de tabără la Universitatea din Amsterdam. Protestatarii formaseră baricade din paleți de lemn și biciclete. În imaginile difuzate de postul național de televiziune se vede cum polițistii folosesc un buldozer pentru a dărâma baricadele, iar ofițerii antirevoltă – cu bastoane și scuturi – îi alungă pe tineri, uneori chiar lovindu-i și dărâmând corturile.

Câteva zeci de manifestanți au îndemnat universitățile din Amsterdam să rupă legăturile academice cu Israelul din cauza ofensivei în Gaza.

Cei peste 120 de demonstranți reținuți au fost ulterior eliberați, cu exceptia a patru dintre ei – acuzați de violență și insultarea unui ofițer. Un polițist a fost rănit.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Opozantul rus Vladimir Kara-Murza a câștigat premiul Pulitzer pentru articolele scrise din închisoare, „în care avertizează asupra consecințelor disidenței în Rusia lui Vladimir Putin” | AUDIO