Confidenţialitate

Primul caz de coronavirus confirmat în România | VIDEO

Autoritățile au confirmat, miercuri seara, primul caz de coronavirus din România, la un bărbat din județul Gorj, a anunțat ministrul interimar al Sănătății.

Un echipaj de la ISU Dolj cu o autospecială va prelua pacientul pentru a-l transporta în Capitală. La momentul sosirii la sosirea la Institutul de Boli Infecțioase “Matei Balș”, vehiculul va fi dezinfectat.

“Imediat ce va ajunge la București, va intra pe schema de tratament și sperăm într-o evoluție pozitivă. Nu trebuie să ne alarmăm! Este o persoană asimptomatică”, a precizat Victor Costache.

“Transportul va dura până la cinci ore, nu e o problemă de urgență, ci trebuie făcut în condiții de siguranță”, a completat secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Potrivit acestuia, alte 7 persoane, care locuiesc în aceeași casă cu acest bărbat, vor intra în carantină la domiciliu, sub pază. Primele teste efectuate au ieșit negative, dar acestea vor fi repetate.

Pacientul a intrat în contact cu cetățeanul italian care s-a aflat, weekendul trecut, în vizită în țara noastră, la rude. Un prieten de-al acestuia din urmă, tot italian, este de asemenea infectat, după cum au anunțat autoritățile din Peninsulă.

“Pacientul a intrat în contact direct cu cetățeanul italian, este o cunoștință a acestuia. E un curs normal al bolii, al coronavirusului, poți fi asimptomatic, dar pozitiv. Pe parcurs poți avea simptome, oricând! Faptul că e pozitiv înseamnă că putea să transmită boala”, a mai spus Raed Arafat.

Anchetele epidemiologice continuă.

Sunt așteptate și alte rezultate de laborator, fiind recoltate probe de la persoane care ar fi fost expuse la o posibilă contaminare.

Ministrul interimar al Internelor, Marcel Vela, a ținut să spună că “autoritățile sunt pregătite pentru astfel de situații. Știm ce este de făcut. Suntem responsabili. Facem un apel la calm!”.

Ministerul Sănătății a emis ordinul prin care cei plasați în carantină sau izolare la domiciliu primesc concediu medical. Ieşirea din carantină se face după 2 teste negative pentru coronavirus, efectuate la un interval de cel puțin 24 de ore.

”Primul caz confirmat în România. Urmează probabil un nou test pentru noi toţi. Instituţiile noastre vor fi cel mai probabil depăşite. Şefii lor vor fi probabil tentaţi să mintă. Mulţi politicieni vor încerca să se folosească de criza asta. În tot ce spun sau fac toţi cei de mai sus, ar trebui să vă întrebaţi mereu dacă le pasă cu adevărat. De obicei se vede cu ochiul liber”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Vlad Voiculescu, fostul ministrul al Sănătății.

Joi, ar uma să devină operațională linia telefonică la care pot fi obținute informații despre infecție.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis sporirea controalelor sanitare la frontiere. Președintele Klaus Iohannis a reluat apelul la calm și responsabilitate.

În Italia, bilanțul epidemiei a ajuns la 12 decese, iar numărul cazurilor de infectare se apropie de 400.

Franța a raportat și ea primul caz mortal de coronavirus.

Alte câteva țări europene au anunțat primele lor cazuri, în majoritate persoane care au vizitat Italia.

America Latină a înregistrat primul său caz de îmbolnăvire, la un brazilian spitalizat la Sao Paolo, care a vizitat de curând Italia.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat că, pentru prima dată, sunt înregistrate mai multe cazuri zilnice de infecţie cu noul coronavirus în afara Chinei decât pe teritoriul acesteia. Experţii OMS consideră că măsurile luate de autorităţile din China au dus la stoparea răspândirii epidemiei şi la scăderea îmbolnăvirilor.

Bursele lumii au consemnat scăderi pentru a cincea zi la rând, investitorii fiind cuprinși de panică.