Confidenţialitate

Tânărul infectat cu noul coronavirus, internat la Institutul “Matei Balș”

Tânărul din Gorj infectat cu noul coronavirus, primul caz confirmat în România, a ajuns, joi dimineața, la Institutul Matei Balș din Capitală.

Pacientul a fost adus cu o izoleta în condiții de maximă siguranță sanitară.

„Transportul s-a desfășurat în condiții normale pentru astfel de situații și nu a reprezentat niciun pericol pentru pacient, personalul medical sau alte persoane. Bărbatul care a contactat virusul a fost transportat cu o autospecială SMURD din cadrul ISU Dolj dotată corespunzător și având condiții de izolare totală a pacientului. De asemenea, pe timpul transportului, pacientul a fost asistat, pe lângă personalul medical, de un echipaj specializat în intervenții de tip CBRN (situații de contaminare chimică, biologică, radiologică sau nucleară)”, au transmis, joi dimineață, reprezentanții Ministerului Sănătății.

Potrivit acestora, bărbatul va rămâne la Institutul Matei Balș izolat complet de restul pacienților. Medicii au stabilit deja o schemă de tratament.

La momentul actual, tănârul este în stare bună și nu are simptome de boală. Acesta fusese izolat și supravegheat în ultimele două zile, au anunțat autoritățile. Familia bărbatului, formată din șapte persoane, a fost plasată în carantină, sub pază.

Primarul comunei Prigoria, Iuliana Iliescu, a declarat, miercuri seara, pentru Mediafax, că tânărul locuiește cu bunicii și părinții în satul Dobrana și lucra la un restaurant unde patron era italianul venit la rude în România.

Un al doilea cetăţean italian care a fost în România, weekendul trecut, a fost diagnosticat cu noul coronavirus, anunţă autorităţile italiene. În vârstă de 51 de ani, bărbatul este din localitatea Piandimeleto (regiunea Marche) și l-a însoțit în deplasarea în România pe bărbatul de 71 de ani din localitatea Cattolica, cel dintâi diagnosticat cu infecția provocată de Covid-19, spitalizat la Rimini în stare gravă, dar „stabilă”.

Anchetele epidemiologice continuă. Sunt așteptate și alte rezultate de laborator, fiind recoltate probe de la persoane care ar fi fost expuse la o posibilă contaminare.

Miecuri după-amiază, se aflau în carantină 69 de persoane. Alte peste 4.800 sunt monitorizate la domiciliu.

Autoritățile au reluat apelurile la calm.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis, miercuri, sporirea controalelor sanitare la frontiere.

Ministerul Sănătății a emis ordinul prin care cei plasați în carantină sau izolare la domiciliu primesc concediu medical. Ieşirea din carantină se face după 2 teste negative pentru coronavirus, efectuate la un interval de cel puțin 24 de ore.

Al doilea bolnav se află în carantină în propria locuinţă, iar starea sa este bună.

În Italia, bilanțul epidemiei a ajuns la 12 decese, iar numărul cazurilor de infectare a depășit 400, relatează BBC.

Franța a raportat și ea primul caz mortal de coronavirus.

Cel dintâi caz de coronavirus din America Latină, până acum ferită de epidemie, a fost raportat de Brazilia. Internat la Sao Paulo, pacientul s-a aflat în interes de serviciu în regiunea italliană Lombardia, epicentrul virusului în Europa.

În Statele Unite, unde fost confirmate câteva zeci de îmbolnăviri, preşedintele Donald Trump l-a însărcinat pe vicepreșdintele Mike Pence să gestioneze această criză sanitară.

Bilanțul global a ajuns la peste 2.700 de decese. 80.000 de îmbolnăviri  au fost raportate în peste 40 de țări, majoritatea în China continentală.

În majoritatea situațiilor, forma de pneumonie este una ușoară. Rata mortalității a fost de 2-4% în China. În afara acesteia, rata nu atinge 1%. Rata de îmbolnăvire este la nivelul 3, pe o scară de la 1 la 20, a explicat – pentru Europa FM – Sandra Alexiu, președinte al Asociației Medicilor de Familie București Ilfov. Prin comparație, rujeola se află pe a 18-a treaptă.

Contagiunea rujeola este similară gripei și varicelei.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat că, pentru prima dată, sunt înregistrate mai multe cazuri noi de infecţie în afara Chinei decât pe teritoriul acesteia.  Experţii OMS consideră că măsurile luate de regimul de la Beijing au dus la stoparea răspândirii epidemiei şi la scăderea îmbolnăvirilor.

Arabia Saudită a anunțat, joi, că va restricționa accesul pelerinilor pe teritoriul său. Este neclar pentru moment dacă marele pelerinaj de la Mecca, programat în iulie, va fi afectat de noua măsură.

Pentru moment, nu este luată în calcul anularea Jocurilor Olimpice de vară, programate la Tokyo, în Japonia.

Expeții ruși anunță că au creat cinci prototipuri de vaccin împotriva infecţiei cu coronavirus, cercetarea de laborator aflându-se în stadiul incipient.