Confidenţialitate

Ministerul Justiției a propus Guvernului desființarea Secției Speciale. Orban: Mi se pare o propunere corectă

Ministerul Justiţiei a propus în cadrul ședinței de Guvern un memorandum pentru desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Ludovic Orban a declarat în timpul ședinței că analizează propunerea și că i se pare că este una corectă.

Analizăm popunerea, de principiu mi se pare o prounere corectă şi ea e şi în programul de guvernare. Vrem să respectăm recomandările partenerilor europeni, mai ales cele prevăzute în MCV, tocmai pentru ca mecanismul să poată fi ridicat.

Pe ultima poziție pe ordinea de zi a ședinței s-a aflat memorandumul privind ”Evaluarea cadrului legal referitor la organizarea şi funcţionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie”.

În încheierea memorandumului, ministerul a argumentat: “Văzând recomandările cuprinse în documentele europene menționate, dispozițiile legale care reglementează funcționarea și organizarea SIIJ, precum și modul concret în care a funcționat Secția de la înființare până în prezent, propunem ca poziția Ministerului Justiției în raporturile cu autoritățile și instituțiile publice, respectiv cu instituțiile Uniunii Europene sau internaționale pe această temă să fie în sensul susținerii soluției desființării SIIJ”.

În urmă cu două săptămâni, Ministerul Justiției anunța că va promova desființarea Secției Speciale, pentru „motive care țin de opțiunile magistraților și criticile formulate în rapoartele de țară”.

În plus, la începutul lunii, Forumul Judecătorilor anunța că 80% dintre magistraţi s-au pronunţat pentru desfiinţarea Secţiei Speciale.