Confidenţialitate

Forumul Judecătorilor: 80% dintre magistraţi s-au pronunţat pentru desfiinţarea Secţiei speciale

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a transmis, marţi seară, că a centralizat parţial voturile exprimate de magistraţii din adunările generale.

Rezultatele provizorii arată că 80,8% dintre opțiuni sunt în favoarea desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, iar 7,76% pentru menţinerea structurii.

11,43% dintre magistrați s-au pronunțat pentru amendarea normelor juridice care reglementează activitatea instituţiei, pe care criticii o consideră un instrument de control politic.

Noua conducere a Ministerului Justiţiei a lansat, recent, consultarea magistraților pe tema Secției speciale.

În urma centralizării a 1172 de voturi de la instanțe și parchete de pe toate nivelurile, 75.25% dintre judecătorii care au votat (respectiv din 687 de voturi) s-au pronunțat pentru abrogarea totală a normelor juridice care reglementează activitatea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și revenirea la competențele partajate ale structurilor de parchet existente anterior modificărilor legislative prin care a fost creată; 10.63% dintre judecătorii care au votat au optat pentru menținerea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție; 14.12% dintre judecători au votat pentru amendarea (abrogarea parțială, modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementează activitatea structurii menționate. De asemenea, 88.66% dintre voturile centralizate de la parchete (485) sunt pentru abrogarea totală a normelor juridice care reglementează activitatea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție; 3.71% dintre procurori au votat pentru menținerea SIIJ, iar 7.63% dintre procurori au optat pentru amendarea (abrogarea parțială, modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementează activitatea SIIJ.

Cumulat, din 1172 magistrați (judecători și procurori) care au votat, 80.80% s-au pronunțat pentru desființarea SIIJ, 7.76% pentru menținerea SIIJ, iar 11.43% pentru amendarea (abrogarea parțială, modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementează activitatea structurii de parchet menționate.

Asociația Forumul Judecătorilor din România va continua centralizarea voturilor, urmând a publica rezultatele definitive în zilele următoare, cu privire la toate aspectele supuse consultării magistraților.