Laura Codruța Kovesi reafirmă că DNA este împotriva proiectelor privind legea grațierii și modificarea Codului Penal – AUDIO

Procurorul-şef al Direcţiei naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat miercuri că dacă intră în vigoare prevederile privind dezincriminarea unor infracţiuni grave, cum este şi abuzul în serviciu, prejudiciile constatate nu vor mai putea fi acoperite, precizând că numai DNA a indisponibilizat în ultimii trei ani peste 1,5 miliarde de euro, iar efectele OUG privind modificarea codurilor penale vor fi şi asupra acestor sume.

Din punctul de vedere unitar, exprimat de instituţiile din sistemul judiciar, nu cred că a negat nimeni dreptul Parlamentului sau al Guvernului de a emite ordonanţe. Noi am emis puncte de vedere tehnice, pe ceea ce înseamnă dezincriminarea unor infracţiuni atât de grave, cum este cea a abuzului în serviciu. Toate prejuidiciile care au fost constatate nu vor mai putea fi acoperite. Sigur că în lege este prevăzut dreptul părţii vătămate, care îşi păstrează dreptul”, a spus procurorul-şef al DNA.

Laura Codruţa Kovesi a precizat că statul a cheltuit bani cu investigarea acestor infracţiuni, cu judecarea lor, iar acum se vrea ca totul „să fie şters cu buretele”, pentru ca ulterior statul să cheltuie alţi bani doar pentru a-şi recupera prejudiciile.

Doar în dosarele Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în ultimii trei ani, suma valorilor indisponibilizate de DNA a fost de peste 1,5 miliarde de euro. Toate aceste dispoziţii, dacă vor intra în vigoare, vor avea efect şi asupra recuperării acestor sume”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Șefa DNA a adăugat că Direcția Anticorupție a transmis Consiliului Superior al Magistraturii punctul de vedere legat de proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificările Codului penal şi Codului de procedură penală, iar miercuri este aşteptată poziţia plenului CSM legat de prevederile din actele normative iniţiate de Ministerul Justiţiei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Consiliul Superior al Magistraturii analizează, miercuri după-amiază, în şedinţa plenului programată la ora 15:00 , proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale, trimise de Ministerul Justiţiei pentru avizare.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS