Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 30

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția epidemică din țară, dar și din restul lumii.

Numărul infecțiilor cu SARS-CoV-2 a ajuns la 10.096 în România, în creștere cu 386.

Bilanțul deceselor a urcat la 545.

Premierul a anunţat că, deşi după data de 15 mai cetățenii nu vor mai avea nevoie de declaraţie pe proprie răspundere, vor exista şi anumite restricţii. Se va respecta în continaure distanţarea socială şi plimbările vor fi admise, dar în grupuri de cel mult 3 persoane.

Doar hotelurile se vor redeschide. În privința restaurantelor, autoritățile fac, încă, analize pentru a stabili dacă acestea își pot relua activitatea.

Purtarea măștii de protecție facială va de veni obligatorie în spațiile închise, inclusiv la locul de muncă. Măștile recomandate sunt cele cu trei pliuri. Premierul le atrage atenția instituţiilor care cumpără echipament medical să verifice conformitatea acestora.

Președintele Societății Române de Microbiologie declară că este nevoie de o strategie progresivă de reluare a vieţii sociale și economice și spune că, cel mai probabil, președintele Iohannis a ținut cont de aceste noțiuni când a menționat data de 15 pentru relaxarea restricțiilor.

Ministrul Sănătății l-a demis pe medicul Adrian Streinu-Cercel din funcția de președinte al Comisiei Speciale anti-COVID. Doctorul s-a aflat recent în centrul unui scandal, acuzat fiind că răspândește panica.

Totodată, Nelu Tătaru a anunțat că doctorul Mircea Macovei, cercetat pentru  nu se poate întoarce ca profesionist la Spitalul Judeţean Suceava, dar că poate reveni în funcția de director medical al unității.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că se vor asigura toate condițiile prin care să se evite riscul de infectare cu noul virus astfel încât să se poată susține examenele naționale.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a atras atenția că recentul ordin al ministrului Educației, prin care elevii sunt obligați să participe la cursurile online, poate fi discriminatoriu.

Zeci de polițiști și jandarmi au fost mobilizați la Timișoara și caută 12 cetățeni străini care au dispărut dintr-un centru de carantină.

Protecția Civilă italiană a raportat alte 464 de decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus. În schimb, a scăzut rata infecțiilor depistate. La fiecare 25 de teste efectuate, unul singur a avut rezultat pozitiv. Totodată, numărul bolnavilor internaţi a scăzut cu aproape o mie.

Ieșirea din izolare nu se va face pe regiuni în Franța, a anunțat președintele Emmanuel Macron după o întâlnire cu mai mulți primari. Bilanțul epidemic a ajuns la 21.900 de morți. Revenirea elevilor în şcoli se va face pe bază de voluntariat.

Spania a depăşit pragul de 22.000 de cazuri mortale cauzate de noul coronavirus. Pentru a trei a zi la rând, bilanţul zilnic al deceselor a consemnat o ușoară scădere.

Bundesliga ar putea fi primul campionat important din Europa care s-ar relua, începând cu 9 mai, după suspendarea din cauza pandemiei. Patronii cluburilor din Germania au cerut 25.000 de teste pentru jucători și antrenori, iar la meciuri ar urma să fie prezente cel mult 322 de persoane.

Deşi se va desfăşura în vara anului 2021, turneul continental va purta denumirea de EURO 2020. Motivele invocate de UEFA sunt păstrarea viziunii iniţiale a turneului care celebrează aniversarea a 60 de ani de Campionate Europene şi puterea simbolică a denumirii, amintind de provocarea COVID-19 pe care fotbalul european a trebuit să o depăşească.

Orange susține unitatea de suport medical Bucureștii Noi, proiect inițiat de Auchan și Leroy Merlin, prin asigurarea întregii infrastructuri de comunicații mobile și fixe. Astfel, au fost instalate 11 puncte de acces Wi-Fi și o soluție de acces dedicat la internet, securizată prin pachetul Business Internet Security.

Uniunea Europeană a lansat un proiect de sprijinire a salariaților, dar și a companiilor pentru a trece de această perioadă dificilă. Prin inițiativa SURE, țările au acces la împrumuturi de până la 100 de miliarde de euro ca să ia măsuri de sprijin.

Peste 4,4 milioane de persoane au depus cereri de intrare în şomaj în SUA, săptămâna trecută, astfel că numărul total al persoanelor rămase fără locuri de muncă din cauza pandemiei a ajuns la 26 de milioane, o situaţie comparabilă cu marea criză economică din anii 1930.

Peste 70.000 de militari au fost desfășurați pe întreg cuprinsul Africii de Sud pentru a supraveghea blocajul menit să oprească răspândirea noului coronavirusului.

  • Jurnal online de carantină, realizat de Andrei Paleu