AFRICA DE SUD: Respectarea carantinei, supravegheată de zeci de mii de militari

Peste 70.000 de militari au fost desfășurați pe întreg cuprinsul Africii de Sud pentru a supraveghea blocajul menit să oprească răspândirea noului coronavirusului, a anunțat președintele Cyril Ramaphosa.

Este cea mai amplă mobilizare a armatei de la încheierea politicii de apartheid, în 1994.

Țara numără 3.465 de cazuri de coronavirus confirmate și 58 de decese.

Regimul sud-african a impune unele dintre cele mai stricte restricții de blocare a coronavirusului din întreaga lume, notează BBC.

Din 27 martie, își mai pot desfășura activitatea furnizorii de servicii esențiali, precum angajații din sistemul sanitar, furnizorii de servicii financiare, jurnaliștii și lucrătorii din magazinele de vânzare cu amănuntul.

Nu sunt permise nici activitățile sportive în aer liber, nici plimbarea animalelor de companie.

Comercializarea alcoolului și a țigărilor sunt interzise.

Cei care încalcă noile ordine riscă amenzi usturătoare sau chiar să ajungă la închisoare.

Africa ar putea deveni noul epicentru al pandemiei de nou coronavirus, a avertizat recent Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Pentru moment, rata infectărilor este mai scăzută decât în unele zone ale Europei sau în Statele Unite.

Comisia Naţiunilor Unite pentru Africa, cea care a atras atenția că ar putea muri 300.000 de persoane în această regiune a globului, a cerut crearea unui fond de siguranţă de 100 de miliarde de dolari și întreruperea plăţii datoriilor pe care le au statele africane, ale căror spitale nu au ventilatoare pentru a face faţă unei crize sanitare.

Peste o treime din populaţia Africii nu are acces la surse de apă de calitate adecvată şi aproape 60% din locuitorii orașelor trăiesc în cartiere supraaglomerate, ceea ce ar contribui la propagarea rapidă a virusului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS