Orban: După 15 mai, plimbări doar în grupuri de 3. Numai hotelurile se vor redeschide | AUDIO

Premierul a anunţat că, deşi după data de 15 mai cetățenii nu vor mai avea nevoie de declaraţie pe proprie răspundere, vor exista şi anumite restricţii.

Se va respecta în continaure distanţarea socială şi plimbările vor fi admise, dar în grupuri de cel mult 3 persoane.

„Anunţul preşedintelui, pe care noi îl susținem, este foarte clar. Se vor elimina restricţiile privitoare la libera circulaţie. Nu vor mai fi în vigoare ordonanțele militare (…) Cetăţenii se vor putea mişca liber, vor putea ieşi din casă și cu alte scopuri decât cele pentru care s-a permis în ordonanțele militare. Sigur că vor trebui respectate nişte reguli, vor rămâne regulile de distanţare fizică, [oamenii – n. red.] să nu stea în grupuri mai mari de 3 persoane, să poarte mască de protecție (…) ceastă măsură se aplică tuturor cetăţenilor (…)”, a spus Ludovic Orban, joi seara, la B1 TV.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit lui Ludovic Orban, masca devine obligatorie în spațiile publice închise.

Premierul a precizat că vor fi găsite soluții pentru a permite achiziționarea de măști și pentru persoanele vulnerabile sau cele cu venituri mici.

„Vom găsi o soluție”, a promis premierul.

În altă ordine de idei, după data se 15 mai, doar hotelurile se vor redeschide.

În privința restaurantelor, autoritățile fac, încă, analize pentru a stabili dacă acestea își pot relua activitatea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Când se vor relaxa măsurile va exista o mişcare mai mare a cetăţenilor, va exista o posibilitate de reluare cel puţin a sectorului hotelier. În ceea ce priveşte reluarea activitatii la restaurante, suntem încă într-o analiză foarte serioasă, pentru că noi, la fiecare ridicare de restricții, facem o evaluare a riscului epidemiologic, asociat fiecărei restricții și a măsurilor care trebuie respectate (…) Nu pot să dau un orizont de timp (…) În ceea ce priveşte hotelurile, hotelurile cu siguranţă nu vor avea restricţii, hotelurile vor putea funcţiona în anumite condiţii de respectare a unor reguli prin care să se reducă la maxim posibilitatea de infectare. Asta va depinde şi de mişcarea oamenilor şi nevoia oamenilor de cazare”, a explicat Ludovic Orban.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS