Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 24

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția epidemică din țară, dar și din restul lumii.

Numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 8.067 în România, în creștere cu 360.

Bilanțul deceselor a urcat la 411.

La ATI, în acest moment, sunt internați 258 de pacienți. 1.508 persoane s-au vindecat. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 85.805 de teste.

Șeful statului a făcut un nou apel la populație să respecte măsurile impuse de autorități și să evite vizitele de Paști. Totodată, Klaus Iohannis a subliniat că toate restricțiile rămân valabile pe perioada sărbătorilor.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a respins ideea că actuala situaţie a cazurilor de SARS-CoV-2 confirmate nu reflectă realitatea. Potrivit lui, dacă ar fi fost mai multe cazuri la nivel național, ar fi trebuit să crească numărul deceselor şi al pacienţilor internaţi în secţiile de Terapie Intensivă. Totodată, Raed Arafat a anunțat, într-un interviu la Antena 3, că România își va spori capacitatea de testare pentru noul coronavirus, până la 8.000 de astfel de analize zilnice.

Medic la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, Virgil Musta atrage atenția, într-un mesaj online, asupra riscului epidemic crescut din aceste zile. ”Sunt tot mai mulţi pacienţi în stare gravă internaţi, iar secţiile de terapie intensivă dedicate Covid-19 sunt aproape pline”, potrivit doctorului.

O angajată a unei fabrici din judeţul Sibiu, care produce măşti de protecţie facială, a murit ca urmare a infecției cu noul coronavirus. Alți 6 colegi de-ai acesteia au fost spitalizați.

Șapte persoane au fost testate pozitiv cu noul coronavirus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti. Sursa îmbolnăvirilor este un medic, pe numele căruia a fost deschis un dosar de cercetare penală.

Alţi 5 angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi sunt infectaţi cu coronavirus. În total, sunt 9 cazuri confirmate în cadrul instituţiei. Peste 30 de angajaţi ai ISU Galaţi au fost trimişi în izolare la domiciliu.

A doua rundă de teste pentru cele 19 cadre medicale de la Spitalul Clinic de Nefrologie “Carol Davila” a avut rezultate negative, anunță Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti. Potrivit instituției, la acest moment nu există nici un caz de infectare cu noul coronavirus în rândul personalului unității sanitare.

41 de persoane de la Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice din Răcari, județul Dâmbovița, au fost testate pozitiv.

La Baia Mare, în pofida avertismentelor date de autorități, credincioșii au stat la coadă pentru a lua prescurile de Paști.

Patriarhul Daniel a transmis un mesaj pascal în care invocă vremurile ”de tristeţe” pe care le trăim, care îi obligă pe credincioşi să stea departe de biserici. “Trebuie să arătăm şi noi în jurul nostru iubire smerită şi milostivă faţă de toţi oamenii, dar mai ales faţă de cei bolnavi şi săraci, singuri şi întristaţi”, susține acesta. Capul Bisericii Ortodoxe Române a îndemnat la rugăciuni pentru medici, pentru cei care ajută bolnavii, dar şi pentru ”cei care lucrează pentru binele poporului român”.

Bisericile sunt închise și nimeni nu are voie să intre în lăcașul de cult, în afară de preoții care vor sluji. Cine nu respectă aceste reguli, inclusiv preoții care invită lumea în biserică, riscă amenzi usturătoare și chiar dosar penal, spune Dumitru Coarnă, președinte al Sindicatului Național al Polițiștilor.

Comisarul Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției Române, a declarat că polițiștii nu au normă de amenzi, ci doar aplică legea. Potrivit acestuia, în ultimele 24 de ore, doar 50 dintre cele 7.000 de sancțiuni aplicate au vizat persoane de peste 65 de ani.

În cadrul campaniei naționale de strângere de fonduri “Romania Salvează Romania”, Crucea Roșie Română a colectat de la persoane juridice și persoane fizice suma de 5.252. 176 euro și din donații prin SMS, 68.076 euro.

Autoritățile bulgare au decis plasarea în carantină capitalei Sofia în contextul epidemic actual. Intrarea şi ieşirea autovehiculelor este interzisă, cu excepţia transportului de marfă, a salvărilor, a bolnavilorcare au nevoie de îngrijire medicală și a persoanelor care lucrează în afara oraşului.

Numărul persoanelor contaminate cu noul coronavirus a crescut 1.763 în Ungaria, dintre care 156 mortale.

Spania a ajuns la 19.478 de decese cauzate de noul coronavirus. În ultimele 24 de ore, au fost consemnate 585 de cazuri mortale.

Protecţia Civilă italiană a anunțat alte 575 de decese. Bilanţul total se apropie de 23.000 de cazuri mortale în Peninsulă.

Autoritățile sanitare britanice a raportat  847 de noi decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus. Numărul total al cazurilor mortale de COVID-19 a ajus la 14.576 în Regat.

Legendar jucător a clubului Leeds United, Norman Hunter a murit la vârsta de 76 de ani, răpus fiind de infecția cu noul coronavirus.

Numărul infecțiilor cu SARS-CoV-2 confirmate la bordul portavionului nuclear francez “Charles de Gaulle” şi în grupul aeronaval care îl însoţeşte a ajuns la 1.081.

Bilanţul epidemic a crescut în Germania cu 299 de noi decese cauzate de COVID-19, până la un total de 3.868.

După ce a urmat un curs medical intensiv de 3 zile, prințesa Sofia a Suediei a început să lucreze voluntar într-un spital din Stockholm în care sunt tratați pacienți infectați cu noul coronavirus.

Preşedintele Belarusului a cerut ca unitățile de învățământ să fie redeschise de săptămâna viitoare. “Viroza respiratorie a trecut”, a declarat Aleksandr Lukaşenko. Liderul de la Minsk se numără printre cei care au minimizat efectele pandemiei de COVID-19, denunțând o “isterie colectivă”.

Autoritățile orașului chinez Wuhan, locul unde a izbucnit pandemia de nou coronavirus, a revizuit bilanţul deceselor. Numărul victimelor a crescut cu 50%, de la 2.579, până la 3.869. Cifrele au fost actualizate după mai multe săptămâni în care acestea au fost puse sub semnul întrebării.

Pandemia de nou coronavirus a cauzat peste 150.000 de decese în toată lumea, potrivit unui bilanţ întocmit de France Presse. Aproape două treimi dintre cazurile mortale sunt raportate în Europa (96.721).

  • Jurnal online de carantină, realizat de Andrei Paleu