Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 19

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția epidemică din țară, dar și din restul lumii.Grupul de Comunicare Strategică a raportat, de-a lungul zilei de miercuri, alte 22 decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus.

Numărul infectărilor cu noul coronavirus a ajuns la 6.300, în creștere cu 310 cazuri. Cele mai multe îmbolnăviri sunt raportate în județul Suceava (1.661).

De-a lungul zilei au fost comunicate 23 decese ale unor persoane bolnave de COVID-19.

La ATI, în acest moment, sunt internați 204 de pacienți.

852 de persoane au fost declarate vindecate.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 24.193 de persoane. Alte 68.757 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 62.328 de teste.

Institutul National de Sănătate Publică a transmis că peste 800 de cadre medicale sunt infectate cu coronavirus, cele mai multe la Suceava.

Un medic militar detașat să ajute personalul Spitalului Judetean Suceava a fost infectat cu noul coronavirus. Este cel dintâi caz înregistrat în rândul cadrelor militare la această unitate. Potrivit actualei conduceri a SJU Suceava, medicul o formă ușoara a bolii.

Ministrul Sănătății propune o conducere interimară militară la Spitalul de Urgență din Focșani, după modelul SJU Suceava și SJU Deva. 35 de cadre medicale din unitatea sanitară vrânceană sunt infectate cu noul coronavirus.

Un al doilea azil de bătrâni din Galați este afectat de noul coronavirus. Doi vârstnici și doi angajați ai căminului, aflat în subordinea Primăriei, au fost testați pozitiv. Căminul “Sf. Spiridon” a fost plasat în carantină generală.

Autoritățile hunedorene anunță că un bebeluş în vârstă de trei săptămâni şi mama acestuia au fost depistaţi pozitiv la testul pentru noul coronavirus. Asimptomatici, ambii vor fi internaţi la Maternitatea Bega din Timişoara.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că, potrivit unei analize, vârful epidemiei de nou coronavirus este aşteptat în perioada 22-26 aprilie. Raed Arafat insistă, totodată, că restricțiile trebuie menţinute şi după acest moment.

Polițiștii și jandarmii au depistat alte 8.862 de persoane care nu au respectat măsurile stării de urgență. Sancţiunile contravenţionale aplicate acestora însumează valoarea de 19.190.772 de lei.

Preşedintele ALDE a anunțat, duminică, pe Facebook, că nu va vota prelungirea stării de urgenţă. Potrivit lui Călin Popescu Tăriceanu, la adăpostul acestei măsuri, „creşte lipsa de transparenţă” şi este deschis „drum liber abuzurilor”.

Fostul parlamentar Christian Gigi Chiru a fost amendat pentru nerespectarea stării de urgență. Potrivit polițiștilor constănțeni, acesta i-a pregătit soţiei, de Florii, o masă romantică pe unul dintre digurile plajei din Eforie.

În predica din Duminica Floriilor ortodoxe, Patriarhul Daniel a spus că “Hristos ne va ajuta să biruim această mare încercare”.

În tradiționalul său mesaj pascal, Papa Francisc a făcut apel la solidaritate mondială, în efortul de luptă contra pandemiei de nou coronavirus şi a efectelor economice ale acesteia. Suveranul Pontif a îndemnat la relaxarea sancţiunilor economice internaţionale, la scutirea de datorii a statelor sărace şi la încetarea tuturor conflictelor armate, notează Reuters. Rostit în lipsa pelerinilor la Vatican, mesajul “Urbi et Orbi” a fost, de departe, cel mai insistent şi politic, de la alegerea sa la cârma Bisericii Catolice, în 2013.

Protecţia Civilă din Italia a anunţat 431 de noi decese ale unor persoane bolnave de COVID-19. Pentru prima dată după 19 martie, Peninsula raportează mai puţin de 500 de cazuri mortale într-o zi.

Unul dintre cei mai apreciați artişti ai muzicii clasice, tenorul italian Andrea Bocelli a concertat în faimoasa catedrală din Milano. Orașul este capitala regiunii Lombardia, epicentru al epidemiei de nou coronavirus în Europa. Recitalul lui Andrea Bocelli de la Domul din Milano nu a avut spectatori, dar a fost difuzat pe YouTube.

Autoritățile sanitare britanice au raportat alte 737 de decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus. Bilanțul epidemic al deceselor a trecut, astfel, de pragul a 10.000 de cazuri mortale.

Premierul Marii Britanii a părăsit spitalul londonez în care a fost tratat pentru COVID-19. Anterior, Boris Johnson le-a mulțumit cadrelor medicale care l-au avut în grijă. “Le datorez viaţa”, a spus el.

Ocupantă a locului secund în ierarhia WTA, Simona Halep a donat 30.000 de euro pentru spitalele care tratează cazuri de COVID-19.

  • Jurnal online de carantină, realizat de Andrei Paleu