Confidenţialitate

Jurnal de Bord: Acasă la Brâncuși

Casa-muzeu-Constantin-Brancusi

Jurnalul de bord de astăzi este unul atipic, în sensul că nu e neapărat o recomandare sau o invitație.

Pentru că se împlinesc  140 de ani de la nașterea  lui Constantin Brâncuși, vorbim despre locul de naștere al celui care este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX și ale cărui lucrări se vând în străinătate cu milioane de dolari.

Măcar o dată în viață trebuie să trecem pe la Hobița, acolo unde s-a născut Constantin Brâncuși, sau pe la Târgu Jiu – ca să vedem cele trei opere: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului.

Chiar dacă ansamblul nu este semnalizat, chiar dacă nu scrie nicăieri o scurtă explicație sau prezentare a lor, chiar dacă acum vreo 3 ani, operele lui Brâncuși au fost spălate ca niște covoare, cu un jet puternic de apă, provocându-le unele stricăciuni. Poliția chiar a deschis un dosar penal pentru distrugere la vremea aceea. Au și venit niște specialiști străini ca să remedieze pagubele, dacă le putem spune așa.

Hobița e un sat la vreo 25 de km de Târgu Jiu. Indicatoarele te îndrumă spre Hobița … și atât. Dacă știi tu că acolo s-a născut Brâncuși poate ești tentat să treci prin sat. Altfel … nu te îmbie nimic. Odată ajunși acolo găsim un panou cu câteva informații. Într-un parc – un bust care-l înfățișează pe artist.

Știi asta dacă ai mai văzut fotografii de-ale lui, pentru că nu există o placă pe care să scrie acest lucru. Când am fost în sat – acum câțiva ani – am cunoscut-o pe una dintre strănepoatele lui Constantin Brâncuși, Ioana Blenda, care mai trăiește și astăzi și are aproape 85 de ani. Femeia și-a amintit și de ultima vizită a lui Constantin Brâncuși la Hobița, la sfârșitul anilor 30, cand acesta a venit să facă ansamblul de la Târgu Jiu.

Casa memorială nu este cea în care s-a născut și a trăit Brâncuși. Este o casă tradițională din zona Olteniei, construită de comuniști.

Din adevărata casă au mai rămas niște bârne abandonate într-o curte. Chiar și acelea reprezintă o avere pentru străini. Au vrut să le cumpere bucată cu bucată și să reasambleze casa în altă parte. Cât despre operele din Târgu Jiu, se pare că sunt bune doar pentru selfiuri –unele de prost gust – și pentru nunți sub poarta sărutului.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

735x200 paravion