Mocănița de pe Valea Hârtibaciului, reînviată de o asociație de corporatiști

Din 2009 încoace, peisajele frumoase de pe Valea Hârtibaciului pot fi admirate și din mersul domol al mocăniței. Aceasta datorită Asociației ”Prietenii Mocăniței”. Formată din oameni care nu au nicio legătură cu turismul ori cu domeniul feroviar, asociația a început să organizeze din nou excursii pe traseul Sibiu – Agnita.

 

Linia respectivă a fost închisă în 2001, după ce în urmă cu un secol mocănița de pe Valea Hârtibaciului transporta oameni și mărfuri între Sighișoara și Sibiu. În 1970, mai funcționa doar între Agnita și Sibiu.

 

Astăzi, asociația organizează excursii, dar fără a avea o regularitate.  Președintele Mihai Blotor explică că de fiecare dată trebuie să închirieze o locomotivă de la o firmă privată și depinzând de acest lucru, nu are cum să stabilească un calendar al deplasărilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cea mai recentă excursie a avut loc weekendul trecut și s-a bucurat de un număr mare de turiști. Următoarea ar putea fi organizată pe 11-12 iunie, dar încă nu e o certitudine.

mocanita 2

Între timp, ”Prietenii Mocăniței” se ocupă și de restaurarea șinelor. Au reușit chiar să cumpere patru vagoane, pe care le recondiționează și își propun să strângă bani și pentru a achiziționa o locomotivă. Voluntarii vor alerga săptămâna viitoare la semimaratonul de la Sibiu în acest scop. La ediția de anul acesta a semimaratonului, asociația a înscris un proiect numit „Hai vino iar în gara noastră mică”. Banii vor fi folosiți și pentru restaurarea clădirii de călători din Gara Cornățel, de unde pleacă mocănița.

 

O călătorie cu mocănița costă 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii. Toate veniturile sunt folosite pentru repararea șinelor.

 

sursa foto: Facebook Asociatia ”Prietenii Mocăniței”