Confidenţialitate

INFOMANIA • 9 noiembrie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reuniți în ședință la Vila Lac, luni seară, liberalii au decis să înceapă negocierile cu social-democrații pentru formarea unui guvern cu puteri depline.

S-a dovedit majoritară tabăra din PNL care vrea o alianță cu PSD și UDMR. Tratativele vor începe de marți.

Într-un comunicat, conducerea liberală a transmis că “a rămâne la guvernare nu e un scop în sine”, ci “o necesitate” pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor asumate.

Liberalii spun că vor postul de premier și respectarea unei liste de principii care nu sunt negociabile, precum reformele atât în administrație, cât și în justiţie, astfel încât monitorizarea Comisiei Europene să poată fi încheiată, dar și continuarea parteneriatului politic cu președintele Klaus Iohannis.

PNL insistă, totodată, pe stabilitatea macroeconomică, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat și nicio taxă mărită.

Fost președinte al PNL și un susținător al refacerii coaliției cu USR, Ludovic Orban a amenințat că un eventual pact cu social-democrații îl va determina să plece din partid. Fostul premier a denunțat o “trădare” a celor care au votat cu dreapta politică la ultimele alegeri, arătând cu degetul din nou spre președintele Klaus Iohannis, care ar orchestra alianța cu PSD.

La porțile Vilei Lac, s-au adunat câțiva protestatari care au aruncat cu hârtie igienică înspre mașinile în care se aflau liderii PNL.
Manifestanții au afișat un banner cu mesajul “Trădătorilor!”.

La rândul lor, social-democrații pun condiții dure pentru a intra la guvernare.

Spre exemplu, nu îl vor accepta pe Florin Cîțu în postul de premier.

Între măsurile imediate cerute se numără plafonarea tarifelor la energie, indexarea pensiilor, majorarea alocațiilor pentru copii, dar și a salariului minim.

Tot în barca puterii, UDMR vrea negocieri pentru formarea unei mari coaliții care să permită continuarea calendarului de reforme și modificarea Constituției, astfel încât România să devină o republică parlamentară.

Lăsată în opoziție, Uniunea Salvați România consideră că PNL a ales “hoția alături de PSD”, din dorința de a-și păstra “privilegiile, pentru baroni  și clientela de partid. “Am rezistat împotriva PSD, rezistăm și împotriva alianței toxice dintre PNL și PSD”, a notat USR într-o postare online.

Guvernul interimar a prelungit starea de alertă cu alte 30 de zile. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus menţinerea tuturor restricţiilor aflate în vigoare.

De săptămâna viitoare, la clasă ar putea reveni preşcolarii şi elevii din localităţile cu mai puţin de 3 cazuri de Covid la mia de locuitori, indiferent de procentul vaccinării în rândul angajaţilor din unităţile de învăţământ. Propunerea a fost înaintată de ministrul interimar al Educației.

Sorin Cîmpeanu insistă, de altfel, pentru școlarizarea cu prezenţă fizică la clasă și admite că nici acum, la doi ani de la izbucnirea pandemiei, nu toţi copiii au acces la cursurile online, mai ales în mediul rural. În plus, nu toți profesorii au fost formați pentru a preda în fața calculatorului.

În localitatea suceveană Marginea, elevii au protestat, alături de părinți, în curtea Liceului tehnologic “Vasile Gherasim”. În comună, rata de infectare este mai mică de un caz la mia de locuitori, dar școala rămâne închisă.

Totodată, Sorin Cîmpeanu a cerut controale în şcoli pentru verificarea respectării condiţiilor sanitare.

În fine, testele Covid de salivă pentru elevi vor ajunge, săptămâna viitoare, în unitățile de învățământ.

Într-o postare, online medicul Sandra Alexiu mărturisește că a avut nevoie de ore întregi pentru a convinge două surori să meargă spital, deși erau bolnave de Covid și aveau saturația de oxigen foarte mică. Pentru una dintre ele a fost prea târziu, fiind răpusă de infecția cu SARS-CoV-2. În opinia Sandrei Alexiu, oamenii sunt dezinformați și iau decizii greșite.

Legea prin care certificatul sanitar ar urma să devină obligatoriu la locul de muncă a intrat în dezbaterea deputaților. Prima ședință a fost suspendată, luni, după un scandal provocat de aleșii Alianței pentru Unirea Românilor. După ce au respins inițiativa la Senat, considerând că instituie discriminarea, social-democrații vor ca documentul digital să includă și testele Covid cu rezultat negativ, nu doar vaccinarea. Deputatul PSD Alexandru Rafila insistă pe această alternativă. În opinia sa, România testează de 5-6 ori mai puţin decât alte ţări.

Se menține ridicat numărul de pacienți Covid în stare gravă. 1.870 sunt internați la Terapie Intensivă.

Autoritățile au raportat, luni, 241 de decese asociate bolii Covid și mai puţin de 4.300 de noi infecții cu SARS-CoV-2, la 7.700 de teste efectuate. Incidenţa contaminărilor a scăzut sub 10 cazuri la mie în Bucureşti.

Bilanțul campaniei de imunizare a adăugat, luni, mai puțin de 29.000 de persoane nou-vaccinate.

De luni, românii cărora le-a fost administrat serul Johnson & Johnson se pot programa pentru rapelul la 6 luni.

Coordonator al campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță a atras atenția că valul 4 al pandemiei nu a fost depășit.

Compania farmaceutică americană Regeneron a anunţat că tratamentul său, ce constă într-un cocktail de anticorpi, are potenţialul de a oferi o imunitate pe termen lung împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2. Riscul de îmbolnăvire scade considerabil între a doua lună şi cea de-a opta lună după administrare. Tratamentul se poate dovedi eficient în cazul persoanelor care nu răspund la vaccinuri, au precizat reprezentanţii companiei Regeneron.

Procurorii anchetează cauza morții cântărețului de muzică populară Petrică Mîțu Stoian. Decesul este considerat suspect. Artistul urmase, la o clinică privată, o primă ședință de terapie post-Covid cu oxigen hiperbaric. A doua zi, starea lui Petrică Mîțu Stoian s-a înrăutățit. Transferat la spital, acesta a murit sâmbătă la vârsta de 61 de ani.

Judecătorii brăileni au arestat preventiv o femeie care şi-a agresat, în mod repetat, copilul de un an şi două luni. Micuţul a intrat în comă. Medicii le-au transmis anchetatorilor că şansele de supravieţuire ale băiatului sunt aproape inexistente, deoarece creierul său nu răspunde la stimuli.

O fetiţă de doar 10 ani din satul tulcean Agighiol este însărcinată în luna a 5-a. Cazul a fost semnalat de conducerea şcolii la care este înscrisă copila, care provine dintr-o familie numeroasă. În ultimii 5 ani, autorităţile județului Tulcea au raportat zeci de mame minore.

La Câmpulung Muscel, o profesoară a murit în fața elevilor după ce i s-a făcut rău. În vârstă de 60 de ani, femeia suferea de mai multe afecțiuni, inclusiv cardiace. La apelul elevilor, un echipaj de salvare a intervenit rapid, dar manevrele de resuscitare au fost zadarnice.

Procurorii constănțeni au reținut doi indivizi bănuiți de implicare în atacuri cibernatice la nivel mondial. Suspecții au aderat la două grupări internaționale. Ținte au fost atât entități din domeniul public, cât și privat.

BRD își avertizează clienții că riscă să devină victime ale hackerilor. În această perioadă, circulă emailuri sau SMS-uri în numele băncii, prin care se fură date personale.

Audiați în Parlament, reprezentanții furnizorilor E.ON şi ENGIE spun că de vină pentru majorarea facturilor sunt atât declinul natural al resurselor de gaze din ţara noastră, cât şi creşterea accentuată a cererii de gaze naturale la nivel european. Șef al Comisiei de anchetă, social-democratul Daniel Zamfir a invocat situaţii în care furnizorii au crescut, în mod artificial, tarifele după liberalizarea pieței, o practică pentru care trebuie să răspundă în cadrul proceselor ce le-au fost intentate.

Audierile din Parlament pe tema facturilor vor continua cu reprezentanţii Hidroelectrica.

Ministrul interimar al Muncii susține că peste jumătate de milion de cereri au fost depuse la primării de beneficiari ai Legii consumatorului vulnerabil. Potrivit Ralucăi Turcan, aceștia pot primi ajutoare de încălzire în sezonul rece. Lista beneficiarilor include persoane singure, cu venituri de până la 2.053 de lei şi familiile cu venituri de până la 1.386 de lei de persoană.

Uniunea Salvați România propune amânarea cu un an a termenului limită pentru montarea repartitoarelor pentru încălzire și apă caldă. Aleșii USR vor ca locatarii care n-au apucat să își monteze aceste aparate să nu fie amendați și nici să nu le plătească la suprapreț.

Aflat de peste o lună într-o grevă a foamei în spatele gratiilor, fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a fost transferat la un spital-penitenciar. Contestatar al actualului regim de la Tbilisi, acesta a fost arestat la revenirea în țară, după un exil în Ucraina vecină, încercând să mobilizeze opoziția. Georgia se zbate în criză politică după alegerile parlamentare de anul trecut, pe care partidul de guvernământ le-a câştigat la limită, un scrutin marcat de fraude electorale.

Potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor prezidenţiale din Nicaragua, preşedintele Daniel Ortega a obţinut al patrulea mandat consecutiv în funcţie. Partidul său a obținut trei sferturi din sufragii. Totuși, potrivit organizațiilor neguvernamentale, 80 de procente din populaţia cu drept de vot nu s-a prezentat urne. Preşedintele american, Joe Biden, a calificat scrutinul din Nicaragua drept “trucat”.

În ultimul meci din etapa a 15-a a Ligii 1, Rapid a învins Academica, scor 3-2. Echipa din Clinceni încheie turul de campionat pe ultimul loc, fără victorie şi cu doar patru puncte acumulate. În schimb, rapidiștii sunt neînvinși de cinci etape.

Federația Română de Fotbal a stabilit duelurile din sferturile de finală ale Cupei României.  Poli Timișoara va întâlni FC Argeș, FC Buzău va lupta contra FC Voluntari, Sepsi Sfântu Gheorghe va da piept cu Chindia Târgoviște, iar ACSO Filiași se va confrunta cu Universitatea. Meciurile se vor disputa într-o singură manșă eliminatorie, în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie.

Pentru prima data în ultimii 32 de ani, autoritățile engleze vor permite ca suporterii să poată urmări meciurile de fotbal stând în picioare. Comportamentul a fost interzis prin lege, după ce o peluză supraaglomerată a cedat, iar aproape o sută de persoane au murit.

Revenit în țară de la Europenele de înot în bazin scurt din Rusia, unde a câștigat aurul în proba de 200 metri liber, David Popovici s-a declarat bucuros că a putut scrie “puţină istorie” în nataţia românească. Ambițiosul sportiv, în vârstă de 17 ani, spune că obiectivul său este de a deveni “cel mai bun din lume”.

Tot la Europene, Robert Glinţă a cucerit argint în proba de 100 metri spate și bronz în cea de 50 m spate.

S-a întors pe Terra cel de-al doilea echipaj trimis de compania americană SpaceX la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Revenirea celor 4 astronauți a fost amânată cu o zi din cauza condițiilor meteo din largul Floridei. Amerizarea s-a produs fără probleme. Un al treilea echipaj al SpaceX așteaptă unda verde pentru a pleca spre ISS.

Vremea se va răci accentuat şi în regiunile sudice şi sud-estice, unde valorile termice se vor situa sub mediile multianuale. Nebulozitatea va fi persistentă în jumătatea sudică a teritoriului unde va ploua pe arii extinse, iar în rest se va degaja treptat şi numai izolat vor mai fi ploi slabe. Îndeosebi în sudul Transilvaniei, nordul Olteniei şi al Munteniei cantitățile de apă vor depăşi local 10…15 l/mp. La munte, în special la altitudini de peste 1.400 m, va ninge şi mai ales în Carpații Orientali şi Carpații Meridionali local se va depune strat de zăpadă. Vântul va avea intensificări la munte, cu viteze de peste 60…70 km/h pe crestele Carpaților Meridionali, unde zăpada va fi spulberată şi în general de 40…50 km/h în est şi sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra între 6 şi 13 grade. Dimineața, cu totul izolat vor fi condiții de ceață.

La București, vremea se va răci accentuat. Nebulozitatea va fi persistentă şi temporar va ploua, iar vântul va sufla slab şi moderat, trecător cu uşoare intensificări (rafale de 35…40 km/h). Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 9 grade.

Vremea va continua să se răcească în toată zona montană. Pe parcursul zilei, nebulozitatea va fi persistentă şi se vor semnala precipitații sub formă de ploaie şi lapoviță, iar în special la altitudini de peste 1400 m, va ninge şi mai ales în Carpații Orientali şi Carpații Meridionali local se va depune strat de zăpadă. Seara şi noaptea cerul va deveni variabil, în cea mai mare parte a zonei şi numai trecător vor mai fi fulguieli. Vântul va avea intensificări, cu viteze de peste 60…70 km/h pe crestele Carpaților Meridionali, unde zăpada va fi spulberată.