Confidenţialitate

Ministerul Educației trimite echipe care să verifice raportările vaccinării din școli și masura în care se respectă regulile sanitare | AUDIO

Ministerul Educației trimite, de astăzi, echipe ale corpului de Control în școli pentru a verifica dacă se respectă regulile sanitare și dacă raportările privind vaccinarea personalului au fost corecte. Redeschiderea școlilor cu prezență fizică a fost posibilă doar în unitățile cu peste 60% din personal vaccinat anti-COVID și în decurs de o săptămână, rata de vaccinare în rândul angajaților din școli a crescut de la 54 la 68%. Unele unități de învățământ au inclus la numărătoare și angajați vaccinați cu doar o doză.

La Grădinița Steaua din sectorul 1 al Capitalei, sunt 12 angajați vaccinați din totalul celor 20, iar rata de vaccinare a crescut, în decurs de o săptămână, de la 40 la 60%.

Directoarea Cristina Vlăsceanu a explicat la Europa FM cum a fost posibil acest lucru: „Știu că este o diferență de 20%, dar la o populație de 20 de cadre didactice cu personal cu tot, patru oameni care s-au vaccinat săptămâna trecută, într-adevăr, pare că este un număr. Cu schema completă sunt 40% și cele 20% sunt numai cu prima doză”.

Întrebată dacă le-a cerut persoanelor o dovadă a vaccinării, Cristina Vlăsceanu a spus că: „Nu, am mers pe încredere. Pentru că știți că GDPR-ul nu prea dă voie”.

Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș amintește că nivelul maxim de imunitate se atinge abia la 12 zile după a doua doză.

„Numărarea celor cu prima doză nu este corectă și îi vulnerabilizează pe aceștia în fața infectării și a transmiterii mai departe a virusului”, a explicat Răzvan Cherecheș.

În ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății este prevăzută reluarea cursurilor cu prezență fizică dacă cel puțin 60% din personal este vaccinat, dar nu se menționează „cu schema completă”. Oricum, pragul de 60% din personalul din școli vaccinat anti-COVID nu este suficient pentru ca orele să se desfășoare în condiții de siguranță – atrage atenția Răzvan Chereches, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj.

„Ca școlile să fie deschise în siguranță ar trebui ca procentul de vaccinați să fie peste 86% atât în rândul profesorilor, personalului auxiliar, cât și al elevilor”, a spus Răzvan Cherecheș la Europa FM.

Profesorul Răzvan Cherecheș consideră că numărul infectărilor cu coronavirus va crește peste 2-3 săptămâni.

„Undeva în 2-3 săptămâni ar trebui să înceapă să crească din nou numerele pentru că școala acționează ca un accelerator al transmiterii în comunitate. Din cauza faptului că elevii și profesorii petrec ore în spații închise care nu sunt ventilate corespunzător, acest lucru duce la creșterea ratei de transmitere a virusului”, a mai explicat Răzvan Cherecheș la Europa FM.

Sursa foto: Pixabay

Citește și: Răzvan Cherecheș: În 2-3 săptămâni, numărul de cazuri COVID va crește din nou din cauza redeschiderii școlilor cu prezență fizică | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.