Confidenţialitate

Liberalii au decis să înceapă negocierile cu social-democrații pentru formarea guvernului

Reuniți în ședință la Vila Lac 1, luni seară, liberalii au decis să înceapă negocierile cu social-democrații pentru formarea unui guvern cu puteri depline.

Tabăra din PNL care a a dorit un parteneriat cu PSD s-a impus în fața celei care și-ar fi dorit refacerea coaliției cu USR.

“A rămâne la guvernare nu e un scop în sine pentru PNL, ci este o necesitate pentru ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor asumate în programul de guvernare. Negocierile vor avea loc începând de mâine, cu o fişă de parcurs clară, legată de obiectivele din programul de guvernare al PNL”, a transmis conducerea liberală într-un comunicat.

PNL precizează că sunt câteva principii pe care le va susţine, nefiind negociabile, respectiv formarea unei majorităţi în jurul formaţiunii, cu premier liberal, PNRR – un proiect naţional, asumat de România şi aprobat de Comisia Europeană, stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat faţă de CE, nicio taxă mărită, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri, continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum şi reforma administrativă, realizarea reformelor asumate pe tema justiţiei şi închiderea MCV, reforma statului şi menţinerea parcursului european şi euroatlantic şi a Parteneriatului strategic cu SUA.

Liberalii mai spun că orice majoritate va trebui să respecte parteneriatul PNL cu preşedintele Klaus Iohannis.

“De asemenea, PNL va prezenta în cadrul acestor negocieri, decizia noastră fermă că orice majoritate va trebui să respecte parteneriatul PNL cu preşedintele Klaus Iohannis. Respectarea parteneriatului cu preşedintele României este o solicitare absolut necesară pentru ca aceste discuţii să poată avea rezultate concrete”, susţin liberalii.

Înaintea ședinței, fostul lider liberal Ludovic Orban a anunțat că va părăsi PNL dacă formațiunea se va căuta să formeze o majoritate cu PSD în Parlament.

“Cîţu îşi doreşte să rămână la Palatul Victoria şi este împotriva învestirii oricărei formule cu un alt premier decât Florin Cîţu. Nu avem nimic în comun cu poziţiile pe care le susţin Cîţu şi Vîlceanu, care sunt de fapt coautorii, alături de Iohannis, ai acestei ruşinoase acţiuni politice. Simplul fapt de a sta la masa negocierilor cu PSD pentru a discuta un guvern reprezintă o gravă încălcare a principiilor şi valorilor liberale şi a angajamentelor”, a explicat acesta.

La porțile Vilei Lac 1, s-au adunat câțiva protestatari care au aruncat cu hârtie igienică înspre mașinile care îi transportau pe liderii PNL.

Manifestanții au afișat un banner cu mesajul “Trădătorilor!”.

Tot luni, conducerea PSD s-a pronunțat pentru negocieri cu PNL.

Spre exemplu, nu îl vor accepta pe Florin Cîțu în postul de premier.

Între măsurile imediate cerute se numără plafonarea tarifelor la energie, indexarea pensiilor, majorarea alocațiilor pentru copii și a salariului minim.

UDMR s-a pronunțat în favoarea negocieri pentru formarea unei mari coaliții care să permită continuarea calendarului de reforme și modificarea Constituției, astfel încât România să devină o republică parlamentară.

Știrea se actualizează

FOTO: INQUAM/George Calin