Confidenţialitate

INFOMANIA • 9 martie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De la miezul nopții, starea de alertă sanitară a încetat în România. Toate restricţiile au fost eliminate.

Masca nu mai este obligatorie nici în spațiile închise. Rămâne totuși recomandarea de a o purta dacă în jur sunt mai multe persoane sau în spațiile deschise aglomerate, precum piețe.

Nu mai există limitări pentru accesul în magazine sau instituţii publice, iar certificatul de localizare sau cel sanitar nu mai sunt necesare.

Se pot organiza concerte și mitinguri.

Actele expirate în timpul stării de alertă, precum cartea de identitate sau permisul de conducere, rămân valabile încă 90 de zile de acum înainte.

Cursurile școlare nu se mai suspendă la apariția cazurilor de SARS-CoV-2 și nu se mai acordă șomaj tehnic pe motiv de pandemie.

Carantinarea persoanelor care vin din alte țări a fost anulată, marți seară, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Ministrul Sănătăţii spune că actuala situație epidemiologică, cu 5.500 de cazuri noi, ne recomandă să fim prudenți. Spre exemplu, regulile de igienă trebuie respectate.

Întrebat de ce au fost eliminate restricţiile brusc în România, și nu treptat, Alexandru Rafila a declarat că nu are “un răspuns foarte concret”, dar că este “solidar” cu decizia Guvernului de a nu prelungi starea de alertă.

Parlamentul a dat undă verde, marți, proiectului de lege care va permite cadrelor sanitare încadrate fără concurs în timpul stării de alertă să îşi păstreze posturile. Medicii și asistentele vor trebui să promoveze un examen, organizat în termen de 30 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

3 adulţi au fost ucişi şi tot atâția copii au fost răniţi în explozia unei mine antipersonal produsă în regiunea ucraineană Cernigov, la nord de Kiev. Victimele se aflau într-o maşină. Supraviețuitorii au fost spitalizaţi. Folosirea minelor antipersonal este interzisă prin convenţii internaţionale.

După aproape două săptămâni de la începutul invaziei ruse, perspectiva unui asalt de mare anvergură asupra oraşelor ucrainene prinde contur.

Locuitorii capitalei Kiev aşteaptă speriaţi declanşarea unei ofensive a trupelor ruse care încercuiesc oraşul, oraşul-port strategic Odessa riscând de asemenea să fie atacat.

Cucerirea unui oraş care opune rezistenţă este de obicei sângeroasă, distrugătoare, iar luptele purtate de la mică distanţă, în mijlocul unui câmp de ruine, sunt extrem de brutale, notează France Presse, agenție care amintește că, între 2016 și 2017, a fost nevoie de 8 luni pentru cucerirea oraşului irakian Mosul în faţa a câteva mii de jihadişti din gruparea Statul Islamic.

Preşedintele ucrainean a ordonat, marți, chemarea tuturor soldaților ucraineni care participă la operaţiuni în afara țării, pentru ca aceștia să se alăture eforturilor de apărare a ţării împotriva ofensivei militare ruse. Tot marți, într-un discurs susținut prin videoconferință în parlamentul britanic, Volodimir Zelenski a insistat că țara sa va lupta până la capăt împotriva invadatorilor, pe care i-a acuzat de crime și distugeri de proporții.

Promisiunea unor culoare umanitare a fost respectată parțial, rușii și ucrainenii acuzându-se reciproc pentru această situație. La Mariupol, port la Marea Azov, s-a deschis focul asupra unui convoi. O nouă încetare a focului este programată miercuri dimineață, de la ora 10.00, pentru evacuări de civili la Kiev.

Locuitorii orașului s-au transformat în soldaţi voluntari şi sprijină eforturile de construire a apărării, notează CNN. Tranşeele săpate duc până în adâncul pădurii care înconjoară autostrada dinspre sudul orașului. Baricade din beton, nisip şi alte materiale au fost ridicate la fiecare ieşire din Kiev. Cei care nu s-au putut alătura forţelor armate confecţionează cocktailuri Molotov, le distribuie alimente și băuturi calde celor care stau de pază sau pictează semne de circulaţie pentru derutarea forţelor inamice.

Armata ucraineană acuză că trupele de ocupație comit tot mai multe jafuri. Capturat de trupele invadatoare săptămâna trecută, orașul sudic Herson a rămas fără alimente.

Numărul persoanelor care au părăsit Ucraina de la izbucnirea războiului a ajuns la două milioane, a anunțat Organizația Națiunilor Unite.

Aproape 3.500 de ucraineni au solicitat azil în România. Două treimi din locurile centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări sunt ocupate.

Peste 15.000 de români au donat sânge în cadrul campaniei de ajutorare a militarilor şi civililor ucraineni răniţi în urma invaziei ruse. Ministerul Sănătății a mobilizat echipe medicale la nivelul tuturor judeţelor de graniţă pentru evaluarea stării de sănătate a refugiaților.

Viceprimar al Capitalei, Horia Tomescu a anunţat că s-a început amenajarea noului spaţiu de cazare pentru refugiaţi de la pavilionul central Romexpo. Populația poate dona aşternuturi, pilote şi perne pentru dotarea centrului.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri cere autorităților sprijin pentru șoferii care asigură curse pentru ucrainenii care fug din calea războiului. UNTRR propune scutirea temporară de la plată TVA pentru transportul rutier de persoane și exceptarea de la regulile privind timpii de conducere şi de odihnă a şoferilor români transportă ajutoare spre Ucraina.

Din cauza cererii ridicate de valută, Banca Naţională a adus bancnote suplimentare în ţară. Românii au luat cu asalt casele de schimb de teama unei creșteri a cursului pe fondul conflictului armat din Ucraina. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 4,3%.

Ministerul Apărării susține că nu este de actualitate proiectul recent apărut în spațiul public despre înrolarea bărbaților în cazul unei amenințări pentru România. În respectivul text, recrutarea ar fi avut loc în situația impunerii stării de criză, așa cum este un război.

Pe fondul crizei ucrainene, vicepreședintele Statelor Unite vine în Europa. Kamala Harris se va afla, joi, în Polonia. Vineri, aceasta va ajunge în România, ca un semnal de unitate a Occidentului și pentru a-i asigura pe aliaţi că americanii îi vor proteja.

Autorităţile ucrainene au solicitat părţii române aprobări diplomatice de survol cu destinaţia finală Ghimbav, în judeţul Braşov, pentru operaţiuni de mentenanţă ale unor elicoptere, potrivit contractelor în vigoare. Ministerul Apărării Naţionale transmite că aeronavele ucrainene sunt configurate pentru executarea misiunilor civile şi, prin urmare, nu sunt înarmate.

Alianța Nord-Atlantică spune că responsabilitatea sa este de a garanta că conflictul din Ucraina nu se va răspândi dincolo de granițele acesteia.

“NATO va proteja şi va apăra fiecare centimetru al teritoriului aliaţilor”, a spus secretarul general Jens Stoltenberg. Potrivit acestuia, 130 de avioane sunt în alertă maximă, alături de peste 200 de nave, din nordul extrem Europei şi până la Mediterană.

Prin vocea Victoriei Nuland, adjunct în cadrul diplomației americane, Statele Unite au comunicat, marți seară, că vor trimite în Polonia rachete Patriot pentru a contracara orice potențială amenințare. Totodată, americanii au calificat drept neviabilă propunerea polonezilor de a-și trimite toate avioanele de tip MiG-29 în Germania, care să fie oferite mai apoi Ucrainei. Berlinul a anunțat, în această noapte, că se opune planului.

Cotația barilului Brent cu livrare în luna mai a urcat spre pragul de 130 de dolari după ce Statele Unite au decis să interzică importurile de petrol și gaze din Rusia. Preşedintele Joe Biden a spus că țara sa nu vrea să “subvenționeze” războiul lui Vladimir Putin. Liderul de la Casa Albă a admis că decizia, susținută atât de democrați, cât și de republicani, va atrage scumpirea energiei.

La rândul său, Marea Britanie va renunța treptat la petrolul rusesc. Strategia va fi pusă în aplicare în următoarele luni pentru a permite pieţei globale să se adapteze şi pentru a opri șoferii să cumpere combustibili pe un fond de panică.

Compania britanică Shell şi-a anunţat retragerea completă din afacerile cu gaze naturale şi petrol din Rusia. Grupul şi-a prezentat scuzele pentru a fi cumpărat un transport de ţiţei rusesc la preţ redus, săptămâna trecută, şi a anunţat că va opri imediat achiziţiile de ţiţei, că îşi va închide staţiile din Rusia şi va renunţa la gazele rusești.

Germania susține că nu poate urma exemplul întrucât nu este în interesul său.

Comisia Europeană și-a dezvăluit strategia de a reduce cu două treimi dependenţa de gazul rusesc anul acesta şi de a pune capăt total importurilor “cu mult înainte de 2030”. Executivul comunitar a anunţat că va face acest lucru prin trecerea la surse alternative şi extinderea mai rapidă a energiei curate, plan care va depinde în mare măsură de guvernele naţionale.

Rusia a devenit în premieră cea mai sancționată țară din lume, depășind Iranul, Siria, Coreea de Nord și Venezuela. Administrația de la Kremlin este vizată de peste 5.500 de sancțiuni, potrivit unei analize BBC.

McDonald’s, Starbucks şi L’Oreal închid temporar toate punctele de vânzare din Rusia. La rândul lor, Coca-Cola şi Pepsi au suspendat vânzările de sucuri.

Ca răspuns la sancţiunile impuse de statele occidentale, Rusia a interzis exporturile de bunuri de consum şi materii prime. Preşedintele Putin a semnat decretul marți seară, declarând că măsura va asigura funcţionarea neîntreruptă a sectorului industrial al ţării.

Banca Centrală de la Moscova a anunțat că vânzarea de valute va fi suspendată în Rusia până în septembrie.

În semn de solidaritate cu Ucraina, Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN) a decis să nu mai colaboreze cu Rusia şi nici cu instituţiile din această ţară. Statutul de observator al acesteia a fost suspendat de organism, unul dintre cele mai importante centre de investigaţie ştiinţifică din Europa şi din lume.

Capitala albaneză s-a alăturat oraşelor european care au decis să redenumească străzile pe care se află Ambasadele Rusiei. La Tirana, noua adresă a reprezentanței diplomatice a Moscovei va fi Strada Ucraina Liberă (Rruga Ukraina e Lirë).

Pe plan sportiv, Federația Internațională de Fotbal a decis excluderea Rusiei de la Cupa Mondială din acest an.

Polonia, adversara din barajul de calificare, va accede fără joc în finala de play-off, urmând să întâlnească învingătoarea dintre Suedia și Cehia.

Anterior, cluburile de fotbal din Rusia au fost excluse din cupele europene.

Bayern Munchen a reuşit o calificare facilă în sferturile Ligii Campionilor, surclasând RB Salzburg cu 7-1 (4-0), în manşa secundă a optimilor de finală. Polonezul Robert Lewandowski a reuşit cel mai rapid hat-trick de la debutul unui meci din Champions League, marcând cele 3 goluri până în minutul 23.

Inter Milano a învins Liverpool cu 1-0 (0-0), o victorie de palmares pentru că formaţia engleză s-a calificat mai departe după victoria din tur, cu 2-0.

Naţionala de fotbal feminin a României va juca împotriva Elveţiei pe Stadionul Arcul de Triumf, acesta fiind primul meci oficial al acestei reprezentative la Bucureşti. Duelul este programat la 7 aprilie, în calificările Cupei Mondiale de anul viitor

Echipa masculină de tenis a României a făcut un salt de şase poziţii, până pe locul 30, în clasamentul Cupei Davis, în ciuda eşecului suferit în faţa Spaniei (1-3), în weekend, la Marbella. Spania, în schimb, a urcat o poziţie şi se află pe locul al doilea, lider fiind în continuare Croaţia.

Rusia, deţinătoarea trofeului, dar care a fost suspendată din toarte competiţiile, se află pe locul 14.

România va susţine următorul meci în perioada 16-18 septembrie, în Grupa Mondială I.

Peste 70 de fotografii originale realizate de agenția spațială americană (NASA) sunt scoase la licitație. Între acestea imagini cu faţa nevăzută a Lunii și cea cu primul “răsărit de Pământ”, fotografiat de astronautul american William Anders în decembrie 1968 de pe orbita satelitului natural al Terrei.

Vremea va deveni deosebit de rece în cea mai mare parte a țării, astfel că temperaturile maxime se vor încadra, în general, între -2 și 6 grade. Vor fi înnorări în majoritatea zonelor. Se vor semnala precipitații slabe predominant sub formă de ninsoare, pe arii restrânse în regiunile extracarpatice și cu totul izolat în rest. La munte local va ninge slab. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în estul, sud-estul, vestul țării și pe crestele montane.

La București, vremea va fi rece pentru această dată. Cerul va fi temporar noros, iar mai ales la începutul intervalului, trecător va mai ninge slab. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 4 grade.

În zonele de munte, vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales dimineața și noaptea. Cerul va avea înnorări temporare și local va ninge slab, iar vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări la altitudini mari.