Confidenţialitate

Vopsirea ouălor de Paște – un obicei străvechi. Ce semnificație are tradiția și unde a început | GALERIE FOTO

Paștele este sărbătorit prin felurite tradiții, în fiecare an, în peste 95 de țări din întreaga lume. Deși cutumele diferă în funcție de cultura locală, istoria și religia fiecărui popor, există o tradiție comună, larg răspândită: încondeierea ouălor de Paște. Acestea sunt vopsite, ascunse de cei mari și vânate de cei mici și, apoi, ciocnite și mâncate. Dar unde și de la ce popoare a început tradiția vopsirii ouălor?

Vopsirea ouălor – când și unde a apărut acest obicei?

Originea încondeierii ouălor este inexactă, dar a fost practicată atât în Biserica Ortodoxă de Est, cât și în cea de Vest, încă din Preistorie. Unele dintre cele mai vechi dovezi ale decorării ouălor au fost găsite de arheologi în Africa. Săpături arheologice în Africa de Sud au dus la descoperirea unor ouă de struț decorate, care datează de acum 65.000. Ouăle erau mai degrabă decorate prin linii simple decât încondeiate, așa cum se întâmplă în prezent.

În Antichitate, grecii și egiptenii antici obișnuiau să folosească ouăle în ritualuri religioase și să le vâneze în temple păgâne.

În timp, oul a devenit un simbol al Învierii. La fel cum Iisus Hristos a înviat din mormânt, oul a simbolizat începutul unei noi vieți.

În tradiția ortodoxă, ouăle sunt vopsite preponderent în roșu ca simbol al sângelui pe care Iisus l-a vărsat pe cruce. Tradiția vopsirii ouălor s-a transmis de la o generație la alta și a continuat până în secolul XXI.

În țările creștin ortodoxe, precum România și Grecia, oamenii ciocnesc ouă fierte și vopsite în zilele de Paște. În acest joc, cei doi implicați își spun: „Hristos a Înviat!” și „Adevărat a Înviat!”. Câștigătorul este cel al cărui ou nu se sparge. Acest joc pare să fi început în sudul Europei și s-a răspândit spre nord.

Cele mai complexe și mai elaborate modele ale încondeierii ouălor au fost găsite în Europa de Est, în țări precum Ucraina, Bulgaria sau România.

Ce semnificație au ouăle de Paște?

De-a lungul istoriei, oamenii și-au dăruit unii altora ouă la festivaluri de primăvară pentru a marca începutul unui nou anotimp. Ouăle erau considerate un simbol al renașterii, al dăruirii unei noi vieți, al unui nou început. Faptul de a le mânca a fost astfel asociat cu o binecuvântare. De asemenea, ouăle vopsite erau dăruite copiilor.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: ANM: Cum va fi vremea de Paște. Sunt așteptate maxime de până la 25 de grade Celsius | AUDIO