Confidenţialitate

SUA vor trimite rachete Patriot în Polonia

Armata americană a anunțat, marți seară, că se va repoziționa două baterii de rachete Patriot în Polonia pentru a “contracara” în mod proactiv orice potențială amenințare pe flancul estic al Alianței Nord-Altantice.

Victoria Nuland, unul dintre adjuncții diplomaţiei americane, a declarat că administrația de la Washington analizează nevoile imediate ale Poloniei în contextul conflictului armat de la granițele acesteia, relatează Reuters.

Totodată, americanii au calificat drept neviabilă propunerea polonezilor de a-și trimite toate avioanele de tip MiG-29 în Germania, care să fie oferite mai apoi Ucrainei. Berlinul a anunțat, în marți noapte, că se opune planului.

Alianța Nord-Atlantică insistă că responsabilitatea sa este aceea de a garanta că actualul conflict din Ucraina nu se va extinde dincolo de granițele acestei țări.

“NATO va proteja şi va apăra fiecare centimetru al teritoriului aliaţilor”, a spus, marți, secretarul general Jens Stoltenberg. Potrivit acestuia, 130 de avioane sunt în alertă maximă, alături de peste 200 de nave, din nordul extrem Europei şi până la Mediterană.