Confidenţialitate

Mesajul președintelui Ucrainei în Parlamentul britanic: Nu cedăm. Mergem până la capăt | AUDIO

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a fost apaludat la scenă deschisă după ce s-a adresat Parlamentului britanic, în această seară, printr-un mesaj video presărat cu citate din Shakespeare. El a mulțumit Marii Britanii pentru ajutorul dat, dar a cerut presiune mai mare asupra Rusiei. Mesajul lui Zelensky a fost clar: nu cedăm, mergem până la capăt.

Camera Comunelor a fost plină. O parte a audienței era în picioare. În public – și ambasadorul Ucrainei la Londra. A fost prima dată când un lider străin s-a adresat parlamentarilor în Camera Comunelor – în mod normal, astfel de discursuri au loc în sala Westminster.

Volodimir Zelensky a comparat lupta Ucrainei împotriva Rusiei cu efortul britanic împotriva Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial.

El a spus că sancțiunile împotriva Rusiei sunt binevenite, dar nu sunt suficiente și a cerut din nou o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

Peste 15 copii au murit în război – a anunțat președintele Ucrainei. El l-a citat pe Shakespeare cu celebra întrebare: a fi sau a nu fi și a spus că Ucraina a ales să fie.

Totodată, a parafrazat un discurs al premierului britanic din timpul războiului, Winston Churchill, jurând că Ucraina „va lupta până la capăt”.

Iar dacă în 1940 Churchill spunea „vom lupta pe plaje”, Zelensky a spus: „Ne vom lupta în păduri, câmpuri, țărmuri și pe străzi”.

Ca răspuns la discursul lui Zelensky, premierul britanic Boris Johnson a declarat că ucrainenii obișnuiți inspiră milioane de oameni prin curajul lor.

Sursa foto: Twitter / Володимир Зеленський

Citește și: Joe Biden: SUA interzic importurile de gaze naturale din Rusia

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.