Confidenţialitate

Rusia: Vânzarea de valute, suspendată până în septembrie

Vânzarea de valute va fi suspendată în Rusia, a anunţat Banca Centrală de la Moscova, lovită de sancţiuni occidentale fără precedent din cauza ofensivei militare în Ucraina, relatează Agerpres, citând AFP.

Între 9 martie şi 9 septembrie,”băncile nu vor putea vinde valută străină cetăţenilor”, se precizează într-un comunicat, care adaugă că ruşii vor putea, totuşi, să schimbe valută străină în ruble în această perioadă.

Retragerea de numerar din conturile în valută deschise în băncile ruseşti va fi limitată la 10.000 de dolari americani până pe 9 septembrie, restul putând fi retras doar în ruble la cursul de schimb curent, potrivit aceleiaşi surse.

Retragerile pot fi efectuate numai în dolari americani şi doar la casierie, indiferent de moneda contului, se arată în comunicat, care menţionează că intervalul de timp pentru orice astfel de tranzacţii ar trebui să fie “de câteva zile”.

Rubla a doborât, luni, noi recorduri istorice de depreciere faţă de monedele occidentale, în contextul în care Rusia este lovită de sancţiuni occidentale fără precedent, care au vizat în special Banca Centrală şi cele mai mari bănci ale ţării.

Marţi, economia rusă a suferit o nouă lovitură, după ce preşedintele american, Joe Biden, a anunţat un embargou asupra importurilor de petrol şi gaze rusești.