Confidenţialitate

INFOMANIA • 5 octombrie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul se reunește miercuri, în ședință, pentru a discuta despre plafonarea prețurilor pentru lemnele de foc și produsele derivate. În jur de trei milioane de gospodării, în special din mediul rural, se încălzesc astfel.

Ordonanța de urgență invocă creșteri artificiale de preț pentru lemnul de foc, dar și nevoia de a proteja populația în contextul crizei energetice actuale.

Experți consultați de Europa FM au avertizat că modificările aduse de senatori Ordonanței de Urgență la energie ridică semne de întrebare.

Prețul actual va fi înghețat pe o perioadă îndelungată. Se crează și o portiță pentru speculă, anume achiziția la preț mic și vânzarea la valoare ridicată.

Furnizorii de energie cer eliminarea mai multor prevederi, printre care cea car îi obligă să cumpere 70% din necesarul de energie prin contracte bilaterale valabile cel puțin 3 ani.

Invitat marți seară la Europa FM, primarul general al Capitalei a spus că, în apropiatul sezon rece, situația termoficării va fi una mai bună decât cea din urmă cu un an.

“Avem 30 de km de conductă principală reparate”, a fost argumentul lui Nicușor Dan. Potrivit lui, prin aceste țevi se înregistrau cele mai mari pierderi de agent termic.

Anul acesta, pe lângă avariile la care se intervine săptămânal, Capitala a avut 4 șantiere deschise, ceea ce a permis reducerea cantității de apă pierdută din rețea.

Din cauza războiului din Ucraina, nu se mai găsesc ușor pe piață conducte pentru a înlocui rețeaua, ne-a spus Nicușor Dan, care estimează că – anul viitor – vor fi deschise mai multe șantiere la rețeaua de termoficare.

Primarul general consideră necesară “o compensare la prețul energiei”, având în vedere scumpirea gazelor.

Edilul și-a exprimat speranță că va exista “înțelepciune” la Guvern în acest sens. Nu ne putem juca cu sistemul energetic național”, a punctat Nicușor Dan.

La 1 noiembrie, vor fi cunoscute noile prețuri pentru gigacaloriei.

Edilul se așteaptă ca în București, aceasta să coste tot 350 de lei, “cel mai mic preț din țară, după cum a amintit Nicușor Dan.

În contextul scumpirilor din ultima vreme, inclusiv tarifele majorate pentru regia de cămin, studenții cer Guvernului burse mai mari.

În acest moment, valoarea bursei este de 700 de lei pe lună. Sumă care nu a mai fost modificată din 2017.

Din cauza viscolului, marți a fost închisă circulaţia rutieră pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 67C (Transalpina) între Rânca şi Obârşia Lotrului. Autoritățile vor decide, miercuri dimineață, dacă redeschid sectorul de drum.

A nins și pe Transfăgărăşan, unde drumarii au intervenit cu un utilaje şi materiale antiderapante pentru curăţarea carosabilului.

Șoferii sunt sfătuiți să nu se aventureze pe traseul Bâlea Cascadă – Bâlea Lac – Piscul Negru dacă nu au maşinile echipate pentru condiţii de iarnă.

Traseele de creastă au devenit extrem de periculoase, au avertizat salvamontiștii.

Aflat la marginea pădurii de lângă localitatea maramureșeană Vima Mică, un bărbat a murit, marți seară, cu puţin timp înainte ca salvatorii montani să ajungă la locul indicat. În telefonul dat la 112, apelantul se plângea de dureri în piept.

Primăria Vatra Dornei anunță că va sprijini familiile din cele 19 apartamente avariate de o explozie produsă într-un bloc de locuințe.

Suflul deflagrației a distrus ușile și geamurile.

De asemena, 3 mașini aflate în parcarea imobilului au fost avariate.

Situația este “sub control” la Roșia Montană, spune ministrul Mediului. Misiunea pompierilor de evacuare a apei din lacul de acumulare de la Tăul Mare continuă și va dura aproape o săptămână, potrivit lui Barna Tanczos.

Pentru a elimina orice risc, barajul va fi golit. Apoi, vor începe inspecția și intervențiile necesare.

Controale se vor face la toate construcțiile de acest tip, după cum a ordonat Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Întrucât riscul scade la Roșia Montană, unii dintre localnicii vizați de evacuare se întorc la casele lor.

Cu puține modificări, deputații au aprobat noile legi ale justiției.

A fost eliminat amendamentul care ar fi permis ca procurorii de rang înalt să fie numiţi şi din rândul judecătorilor.

Între prevederile adoptate, cea care obligă procurorii și judecătorii să se abțină de la opinii defăimătoare în raport cu celelalte puteri ale statului.

În timp ce puterea politică spune că legile au toate avizele, opoziția acuză că acestea nu respectă Constituția și nu promovează meritocrația în magistratură. În plus, USR deplânge faptul că autoritățile nu așteaptă opinia Curții de la Veneția – for alcătuit din experți în drept constituțional.

Mascații au descins în mai multe localități ilfovene, la adrese unde casele erau racordate ilegal la sistemul de electricitate.

Acuzat că fură curent este și fostul senator liberal Cătălin Boboc, la o casă pe care politicianul o deține la Brăila. Politicianul și-a anunțat demisia din PNL pentru a nu afecta imaginea formațiunii, adăugând că va lămuri întreaga situație.

Furnizorii spun, prin astfel de practici, înregistrează pierderi anuale de milioane de euro.

Fiscul a atenţionat că noi mesaje false sunt transmise în numele instituţiei, prin care contribuabilii sunt anunţaţi că au plăţi restante.

Potrivit ANAF, documentele sau link-urile ataşate nu trebuie accesate, iar oamenii nu trebuie să trimită bani către conturile menţionate! Pentru o comunicare securizată există serviciul Spaţiul privat virtual, reamintește Agenția.

Nemulțumiți de salarii, angajații Institutului Național de Statistică vor protesta, miercuri, la București. Sindicaliștii INS vor picheta sediile PNL (ora 10.00) şi PSD (ora 12.00).

Liderii acestora susțin că au “căutat întotdeauna calea dialogului pentru respectarea drepturilor şi stoparea discriminărilor salariaţilor din INS, considerând că declanşarea conflictului de muncă ar duce la un blocaj economic si social”.

Conducerea CFR SA anunță că a obţinut toate avizele necesare pentru modernizarea Gării de Nord Bucureşti.

Proiectul, a cărui valoare este estimată la 100 de milioane de euro, are finanţarea asigurată.

Protecția Consumatorului a amendat compania Blue Air, marți, cu peste 10 milioane de lei pentru cursele anulate din 15 iunie încoace.

Blocarea conturilor operatorului aerian a fost urmată de o suspendare a zborurilor.  Cu ajutorul Tarom, autoritățile au repatriat clienții Blue Air care au rămas blocați în străinătate.

În total, au fost afectați peste 150.000 de clienți din 23 de state ale Uniunii Europene.

În paralel, blocarea conturilor de către Administrația Fondului pentru Mediu este investigată de Corpul de control al premierului.

Parchetul General s-a sesizat din oficiu şi face verificări în scandalul în care este implicat deputatul Aurel Bălăşoiu. Procurorii au deschis un dosar penal “in rem” pentru infracţiunea de act sexual cu un minor.

Căsătorit și absolvent de Teologie, Aurel Bălăşoiu a fost exclus din PSD după ce în mediul online s-au viralizat imagini în care acesta apărea dezbrăcat alături de un băiat.

Politicianul susține că este victima unei înscenări și că nu este el bărbatul din fotografii.

Alesul şi-a luat concediu cu plată de la Parlament până în data de 19 octombrie.

Unele publicații scriu că scandalul este, de fapt, mult mai amplu și ar avea ramificații în Biserica Ortodoxă.

Un fost absolvent al Seminarului Teologic din Iași a lansat grave acuzații. Țintele lui Cristi Călin susțin, însă, că acesta acționează din răzbunare, pentru că a fost exmatriculat.

Mai mult, individul s-a dat drept jurnalist al portalului “Să fie lumină”, încercând să îl forțeze pe episcopul de Tulcea, Visarion, să recunoască presupuse infracțiuni sexuale.

În fața acestei situații complicate, Patriarhia așteaptă dovezi despre slujitorii săi.

“Cei care culpabilizează prin generalizare (…) o întreagă instituție, pornind de la cazuri particulare, comit nu doar o eroare, ci și un foarte nedrept act de blamare”, a transmis purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu.

Într-un discurs susținut la Cluj-Napoca, directorul Serviciului Român de Informații a admis că instituția a comis “greşeli”.

Potrivit lui Eduard Hellvig, unele “păcate” ale SRI sunt “reale, altele atribuite pe nedrept”.

”Fantoma Securităţii este încă ataşată” de imaginea Serviciului, consideră directorul, ceea ce este “complet nedrept”.

Eduard Hellvig dă asigurări că activitatea subalternilor se desfăşoară “strict în limitele legii”.

Cât privește criticile aduse legilor siguranței naționale, șeful SRI consideră că “societatea şi decidenţii politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informaţii”. Nu putem fi un fel de pompieri chemaţi să stingă incendiile provocate de alţii şi apoi acuzaţi că le-am stins”, a conchis Eduard Hellvig.

Parlamentul European dezbate, miecuri, candidaturile României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen, clubul țărilor fără controale la frontieră.

Contextul s-ar putea dovedi unul favorabil țării noastre, după 11 ani de așteptare.

În ultimele luni, Cehia, Franța și Germania și-au exprimat sprijinul pentru aderarea României.

Pe canale neoficiale, eurodeputații olandezi au transmis că nu se vor mai opune candidaturii.

Eurodeputații au dat undă verde, marți, introducerii încărcătorului unic pentru telefoane mobile, tablete și aparate foto digitale.

Votul confirmă un acord anterior între instituțiile Uniunii Europene.

Încărcătoarele tip USB-C vor deveni standard până la sfârșitul anului 2024. Pentru laptopuri, răgazul va fi până în 2026.

Afectată de noua directivă, compania americană Apple va fi obligată să modifice sistemul de încărcare pentru dispozitivele sale comercializate în Uniunea Europeană.

Contraofensiva trupelor ucrainene continuă cu avânt pe frontul de război. Invadatorii sunt alungați din mai multe localități sudice, pe care le-au controlat în ultimele luni.

În Rusia, în timp ce legislativul a încuviințat anexarea estului separatist al Ucrainei, mobilizarea parțială continuă.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că până acum 200.000 de bărbați au fost înrolați.

Se estimează că, în mai puțin de 2 săptămâni, până la un milion de ruși au fugit din țară și granițele sunt în continuare luate cu asalt.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus orice posibilitate de relansare a negocierilor de pace cu Rusia atât timp cât la Kremlin se află preşedintele Vladimir Putin, pe care îl acuză de crime împotriva umanității.

Negocierile dintre Ucraina şi Rusia pentru oprirea conflictului militar au eşuat în urmă cu câteva luni şi, deocamdată, nu au fost reluate, în pofida apelurilor intense ale Naţiunilor Unite şi ale unor ţări precum Turcia.

Ministerul Mediului a lansat, marți, o aplicație mobilă pentru monitorizarea calității aerului. Datele sunt colectate în timp real de la cele 160 de stații din țară.

Aplicația “Calitate aer” poate fi descărcată pe dispozitivele mobile din AppStore și Google Play. Aplicația se dorește, totodată, un mijloc de monitorizare atmosferică și pentru autorități.

Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva la Iaşi va începe sâmbătă dimineața. De la ora 6.00, racla cu sfintele moaşte va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul tradiţionalei procesiuni.

Preoții se așteaptă la un număr mare de pelerini, dat fiind că nu mai sunt restricții sanitare. Sărbătoarea Sfântei Parascheva este prăznuită la 14 octombrie.

Evreii marchează Ziua ispășirii, sau Yom Kippur, o sărbătoare sobră și austeră.

Pentru a preveni eventuale incidente, punctele de frontieră ale Israelului cu teritoriile palestiniene au fost închise. Cele rutiere se vor fi redeschise, parțial, de joi.

Un minut de reculegere în memoria victimelor busculadei din Indonezia este ținut, săptămâna aceasta, la meciurile din cupele europene.

130 de persoane au murit pe stadionul din Malang, unde forțele de ordine au intervenit brutal împotriva suporterilor care au năvălit pe gazon. Victimele s-au călcat în picioare în încercarea lor de a părăsi arena.

Slovenia devine prima ţară din Europa de Est care legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex. Cuplurile gay vor putea adopta copii, potrivit acestei reforme a dreptului sloven al familiei.

În regiunea Europei de Est, țările interzic uniunile civile sau căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Guvernul conservator britanic a renunțat la planul de a reduce taxele pentru bogați, după criticile vehemente primite, degringolada provocată pe piețele financiare și declinul lirei sterline.

Executivul condus de Liz Truss bifează, astfel, un start de drum cum nu se poate mai prost.

Conservatorii, care guvernează Regatul Unit de 12 ani, scad puternic în sondajele de opinie.

Cercetătorii Alain Aspect, John Clauser şi Anton Zeilinger împart Nobelul pentru Fizică.

Folosind experimente inovatoare, tripleta a demonstrat potenţialul de a investiga şi controla particulele care se află în stări corelate, chiar dacă acestea sunt prea îndepărtate pentru a se afecta reciproc.

Instrumente experimentale dezvoltate de cei 3 laureaţi au pus bazele unei noi ere a tehnologiei cuantice.

Miercuri, Comitetul Nobel va acorda premiul pentru Chimie.

În Liga Campionilor, Bayern Munchen a obținut o victorie fără drept de apel în duelul cu Viktoria Plzen, cu 5-0. Bavarezii au stabilit cu acest prilej un nou record, 31 de meciuri consecutive fără înfrângere în grupele competiţiei.

La rândul său, Napoli s-a impus pe terenul Ajax Amsterdam cu 6-1.

Olympique Marseille a întrecut Sporting Lisabona, cu 4-1. Startul meciului a fost întârziat 20 de minute pentru că autocarul oaspeţilor a fost prins în aglomeraţia din oraş.

Liverpool a bătut Glasgow Rangers cu 2-0. Cu același scor s-a încheiat duelul dintre FC Bruges și Atletico Madrid.

Inter Milano a învins FC Barcelona cu 1-0.

Învinsă de FTC Budapesta, scor 35-31 (15-17), Steaua Bucureşti a ratat calificarea în faza grupelor Ligii europene la handbal masculin. România nu va mai avea vreo altă echipă în competiţie.

Trupa britanică Depeche Mode va concerta la 26 iulie 2023, pe Arena Națională din Capitală.

Turneul mondial “Memento Mori” va promova cel de-al 15-lea album de studio al grupului. Biletele pentru concert se vor pune în vânzare vineri.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, valorile termice vor fi în general apropiate de normalul termic al perioadei în cea mai mare parte a ţãrii. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare, dar numai cu totul izolat vor fi posibile şi ploi slabe în estul Transilvaniei şi în Carpaţii Orientali. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 14 şi 22 de grade. Dimineaţa, pe alocuri se va semnala ceaţã îndeosebi în regiunile intracarpatice.

În zonele de munte, cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare, dar numai cu totul izolat vor fi posibile şi ploi slabe, ziua, în Carpaţii Orientali. Vântul va sufla slab, iar pe crestele aflate la peste 1700 m trecãtor va fi moderat. Temperaturile vor fi în creştere, mai ales în masivele vestice şi nordice.

La București, valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice specifice perioadei. Cerul va fi mai mult senin în primele ore ale intervalului, apoi va fi variabil, cu înnorãri temporare. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 20 de grade.