Confidenţialitate

Ministrul Mediului: „Situația este sub control. Fisura se duce până la nivelul de preaplin. Avem nevoie de 5-7 zile pentru evacuarea apei” | AUDIO

Situația este sub control la Roșia Montană, unde pompierii intervin pentru evacuarea apei din lacul de acumulare de la Tăul Mare, spune ministrul Mediului. Tanczos Barna spune că va dura aproape o săptămână pentru a evacua apa, după care va începe inspecția barajului.

Tanczos Barna: „Situația, din punctul nostru de vedere, este sub control. Fisura se duce până la nivelul de preaplin”

„Nu avem niciun semnal care să agraveze situația existentă. Barajul este stabil. Pentru a elimina orice risc de producere a unui asemenea incident se golește acel baraj pentru a putea face intervențiile de rigoare. Situația, din punctul nostru de vedere, este sub control. Fisura se duce până la nivelul de preaplin. Nu afecteză, în momentul de față, corpul de bază al barajului. Avem nevoie de 5-7 zile pentru a evacua cantitatea respectivă de apă în funcție de precipitațiile din zonă”, a explicat Tanczos Barna.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Tanczos Barna a amintit că, în perioada următoare, toate barajele de capacitate mică, adică 2095 de baraje cele de tip C și D, vor fi verificate.

Tanczos Barna: „Adâncimea a fost verificată cu o creangă. Nu comentez cu ce puteau să verifice”

Ministrul a fost întrebat de jurnaliști dacă echipele de control au toate instrumentele necesare pentru aceste controale, în condițiile în care imaginile prezentate de televiziuni au arătat că măsurarea nivelului apei s-a făcut cu ajutorul unei crengi.

„Adâncimea a fost verificată cu o creangă. Nu comentez cu ce puteau să verifice adâncimea gropii. Oamenii vor avea o procedură de control și de inspecție care s-a stabilit ieri. Deci avem un proces verbal de constatare și avem un ghid de inspecție. Au un chestionar pus la punct – sunt 19 întrebări. Vor fi între 6 și 10 echipe care vor lucra concomitent. Vor face raportări zilnice. Am stabilit, până la urmă, cu domnul Arafat că până pe 15 să fim cu inspecția gata, centralizările, ca toate datele să le furnizăm până pe 20 noiembrie”, a mai spus Tanczos Barna.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul a recunoscut că nu există personal suficient pentru a face aceste inspecții și în unele județe vor fi aduși specialiști din alte zone ale țării.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: CNSU ordonă inspecții tehnice la toate barajele din țară