Confidenţialitate

Studenții cer Guvernului burse mai mari în contextul scumpirilor din ultima vreme | AUDIO

În contextul scumpirilor din ultima vreme – vorbim inclusiv de tarifele pentru regia de cămin – studenții cer Guvernului o bursă mai mare. În acest moment, valoarea bursei este de 700 de lei pe lună. Sumă care nu a mai fost modificată din 2017.

Iancu Teodor – vicepreședintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România: „Am propus noi în contextul noii Legii a Educației a fost că această alocație să fie fixată la un procent din salariul minim”

„Nu este în regulă să stabilim o valoare din pix pentru că asta s-a întâmplat în 2017. S-au mărit bursele, a fost foarte bine pentru că s-a pus o valoare din pix acolo în lege. Problema e că neexistând un indice real al costului de trai pe care noi să-l corelăm, acea valoare a rămas uitată în lege și, evident, a rămas uitată și în timp pentru că realitățile au depășit-o.

Ceea ce am propus noi în contextul noii Legii a Educației a fost că această alocație să fie fixată la un procent din salariul minim. Noi am propus la acel moment ca alocația bugetară să reprezinte 12% din salariul minim și, eventual, bursa minimă să fie stabilită tot la un procent din salariul minim”, a explicat Iancu Teodor – vicepreședintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Unele universități au decis să crească în acest an și cu 150% tarifele din cămine.

Iancu Teodor: „Dacă noi vorbim de o cazare de 300 de lei pe lună, este absolut evident că niciun student nu poate să-și asigure trei mese pe zi cu 400 de lei pe lună”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foarte multe universități, din păcate, care au păstrat același regim, există și universități care au crescut regia de cămin cu un procent rezonabil – mă gândesc la 10-15%. Dar există și foarte multe universități care au crescut și regia de cămin cu 100-150%. Vă dați seama, să crească regia de cămin de la 150 la 300 de lei în contextul în care bursa se presupune a acoperi cheltuielile de casă și masă este absolut insuportabil din punct de vedere economic.

Și aici e cea mai mare problemă pentru că însăși Legea Educației prevede că bursa trebuie să acopere cazarea și masă, ori dacă noi vorbim de o cazare de 300 de lei pe lună, este absolut evident că niciun om, niciun student nu poate să-și asigure trei mese pe zi cu 400 de lei pe lună”, a mai explicat Iancu Teodor.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Prețurile în industrie, în creștere cu 53% în august 2022 față de august 2021. Mihai Nicuț: „Totul depinde de cum vom trece această iarnă” | AUDIO