Confidenţialitate

INFOMANIA • 27 ianuarie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autoritățile sanitare spun că înmulțirea cazurilor de coronavirus era de așteptat în România, situația fiind similară cu ce se întâmplă în alte țări.

34.000 de infecții au fost raportate miercuri, ceea ce reprezintă un nou record negativ absolut. 7.000 de contaminări au fost depistate în rândul copiilor. Au fost efectuate peste 100.000 de teste, cele mai multe de la debutul pandemiei.

Potrivit ministrului Sănătății, capacitatea de testare este în creștere semnificativă, prin implicarea medicilor de familie.

Bilanțul zilnic va continua să sporească în perioada următoare, ceea ce stârnește “preocupare”, dar nu există “motive de panică momentan”, consideră Alexandru Rafila.

700 de pacienți sunt la Terapie Intensivă, ceea ce înseamnă că o treime din parturile ATI sunt ocupate la momentul actual.

În spitale, sunt 130 de focare Covid, incluzând aproape 1.500 de angajați infectați, dar situația nu afectează întreaga activitate a unităților medicale, ci doar a unor secții sau departamente.

De aceea, se ia în calcul testarea sistematică a personalului sanitar pentru a evita răspândirea coronavirusului.

La nivel național, vaccinarea păstrează ritmul lent.  Aproape 19.000 de doze au fost administrate în decurs de 24 de ore. În jur de 3.500 s-au vaccinat pentru prima dată.

De miercuri, a început vaccinarea la copii cu vârste între 5 și 11 ani.

Specialiștii dau asigurări că dozele pediatrice sunt sigure și eficiente.

Potrivit Ministerul Educaţiei, mai mult de 13.000 infecții cu SARS-CoV-2 se înregistrează printre elevi și preşcolari, iar peste 4.000 sunt în rândul personalului didactic. Aproape 50 de unităţi au activitatea la clasă suspendată.

Coordonator al campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă crede că, în această perioadă, “probabil, mai mult de jumătate din populaţia lumii va trece prin infecţia cu SARS-COV-2”. Întrucât peste 60% din populaţia la nivel global a primit cel puţin o doză de vaccin, “vom ajunge într-o fază endemică de evoluţie a bolii şi crede că se va renunţa la majoritatea restricțiilor”, anticipează medicul militar.

Despre depăşirea pandemiei, ministrul Sănătăţii spune că “este o speranţă deocamdată, nu o certitudine”. Alexandru Rafila a amintit că România trebuie să pună în aplicare certificatul sanitar de călătorie în Uniunea Europeană, a cărui valabilitate depinde – de săptămâna viitoare – de administrarea dozei booster.

Cu toate acestea, a punctat ministrul, guvernul nu este obligat să impună aceleaşi criterii şi pe plan intern.

Ordonanța pentru temperarea tarifelor la energie tensionează partenerii de coaliție. La o zi după adoptare, guvernul s-a reunit miercuri, într-o scurtă ședință online, pentru a corecta o eroare din textul unei anexe a actului normativ.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut sancţionarea celor care au fost vinovaţi de această situaţie.

Social-democrații sunt nemulțumiținoile plafoane se aplică doar din februarie.

În replică, liderul PNL, Florin Cîțu, spune că ordonanța poate fi modificată în Parlament, inclusiv pentru plata retroactivă a unor sume plătite în plus.

PSD insistă, totodată, pe revenirea la tarifele reglementate.

Din opoziție, Uniunea Salvați România a anunțat, prin vocea liderului Dacian Cioloș, că va depune o moțiune în parlament împotriva ministrului liberal al Energiei, Virgil Popescu.

Bâlbâiala autorităților nemulțumește sindicatele. Confederația Cartel Alfa a anunțat că va sesiza procurorii, întrucât – prin deciziile luate în domeniul energetic – guvernanții “prejudiciază utilizarea banului public, subminează economia naţională şi lezează drepturile şi interesele cetăţenilor”.

Invitat miercuri seară la Europa FM, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că, săptămâna viitoare, va prezenta coaliției un draft al textului de lege pe tema interzicerii centralelor de apartament.

Ministrul francez al Apărării se află, joi, într-o vizită fulger la București, în contextul crizei ucrainene. Florence Parly va fi primită, la Palatul Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis. Oficialul de la Paris mai are programate cu premierul Nicolae Ciucă și cu ministrul Apărării, Vasile Dâncu.

Zilele trecute, Franţa se declara pregătită să contribuie cu trupe pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, inclusiv în România.

În ședința de miercuri a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, au fost analizate toate scenariile legate de o eventuală invazie rusească în Ucraina, de la efectele energetice negative, la atacuri cibernetice și până la un posibil flux de refugiați la cei 600 de kilometri de frontieră comună.

Ministrul Vasile Dâncu spune că, într-o asemenea eventualitate, rezerva strategică este gândită pentru hrănirea și oferirea de bune condiţii  de viaţă pentru câteva mii de persoane.

Președintele Klaus Iohannis a transmis populației că nu există motive de teamă, dat fiind că România se află sub protecția NATO.

În opinia sa, mobilizarea militară a Rusiei modifică în mod “inacceptabil” parametrii arhitecturii europene de securitate. În eventualitatea în care Moscova refuză calea dialogului, blocul comunitar trebuie să dea dovadă de “unitate și solidaritate”, a adăugat Klaus Iohannis.

Șefa diplomației germane, a cărei țară refuză să trimită arme în Ucraina, ci doar căști militare, a avertizat despre o eventuală scindare a unității puterilor occidentale. Potrivit Annalenei Baerbock, este important ca vestul să reziste „tuturor tentativelor” externe de divizare.

La rândul său, Ungaria a anunțat că “nu va sprijini prea mult” Ucraina în fața Rusiei, “cât timp Kievul privează minoritatea maghiară de drepturi”.

Statele Unite ale Americii și ale țări aliate NATO ar putea desfășura suplimentar câte o mie de militari în România, Bulgaria și Ungaria, conform unor surse militare de la Washington, citate de postului de televiziune CNN.

Referindu-se la această posibilitate, ministrul Vasile Dâncu a precizat, miercuri seară, că măsura este una “pro-activă”, dar care nu este legată direct de actuala criză.

Administraţia lui Joe Biden a trimis Kremlinului, miercuri seară, răspunsul scris la solicitările ultimative de securitate ale Rusiei, un pas cheie într-un proces diplomatic fragil.

Conținutul scrisorii nu a fost făcut public, pentru a nu afecta negocierile, dar americanii au exclus din start retragerea de pe flancul estic al NATO și nu acceptă vreun amestec în aranjamentele lor de securitate.

“Mingea este în terenul rușilor”, a spus șeful diplomației americane, Antony Blinken, într-o conferință de presă.

De la Bruxelles, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a făcut apel la restabilirea dialogului, cu condiția retragerii trupelor ruse din regiuni separatiste ale Ucrainei, Georgiei și Moldovei

Jens Stoltenberg a subliniat că NATO este o structură defensivă, care nu caută confruntarea, dar care nu va face compromisuri în apărarea securității Europei.

Cancelariile lumii așteaptă rezultatele discuției pe care președintele francez, Emmanuel Macron, o va avea, mâine, cu omologul rus, Vladimir Putin.

O eventuală invazie în Ucraina s-ar putea produce după Jocurile Olimpice de iarnă, pe care China – aliat al Rusiei – le găzduiește din 4 februarie și a căror organizare nu dorește să fie umbrită de ostilități.

În premieră pentru Jocurile de iarnă, pârtiile de la Beijing vor fi acoperite cu zăpadă artificială.

Cotația petrolului a depăşit pragul de 90 de dolari pe baril pentru prima oară din 2014 încoace.

În ședința de joi, Guvernul va modifica, printr-o ordonanţă, legislatia privind circulaţia pe drumurile publice. Noi sancţiuni vor fi introduse.

Pentru depăşirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză, permisul se suspendă pentru 120 de zile. Comportamentul agresiv la volan va fi, de asemenea, pedepsit.

Polițiștii timișeni au reținut, miercuri seară, un tânăr care a accidentat mortal o femeie şi a fugit de la locul accidentului. Individul avea permisul de conducere suspendat.

O tânără a fost filmată în timp ce conducea pe contrasens pe autostrada A1 Nădlac-Deva. Pe baza imaginilor viralizate online, polițiștii au identificat-o pe șoferiță.

Arădeanca a rămas fără permisul auto pentru 60 de zile și a primit o amendă de 870 de lei.

În urma unui conflict, doi elevi ai unui liceu din orașul sucevean Rădăuți au fost înjunghiați de un coleg.

Agresorul a fugit, dar a fost prins rapid de polițiști și reținut.

Salariul de bază minim brut pe ţară este insuficient pentru acoperirea nevoilor zilnice al unei familii, potrivit unui raport al Avocatului Poporului. Instituția consideră că valoarea acestui salariu trebuie actualizată periodic, pentru a facilita accesul la servicii medicale, la educația copiilor și la creşterea nivelului de trai.

Primăria Capitalei caută firme interesate să reabilieze peste 200 de kilometri de conducte ale reţelei de termoficare. Valoarea estimată a contractelor de proiectare şi execuţie depășește un miliard de lei. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 9 martie.

Primarul general Nicuşor Dan consideră că, abia “peste 4 ani”, problema termoficării va fi rezolvată în Capitală.

Procurorii anticorupție au descins la Primăria Iaşi. Dosarul vizează mai multe proiecte imobiliare suspecte, fiind analizate documente de la Serviciul Urbanism și Cadastru. Anchetatorii au intrat în mai multe birouri, inclusiv în cel al primarului Mihai Chirica. Edilul se afla, în acele momente, la București.

Peste 6.000 de firme și persoane fizice autorizate au intrat în insolvență în 2021, în creștere cu 7,9% față de anul precedent. Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, cele mai afectate domenii au fost comerţul comerţul cu ridicata și amănuntul, service-urile auto, construcţiile şi în industria prelucrătoare.

Comisia Europeană a încuviințat ajutorul în valoarea de 2 miliarde și jumătate de euro pentru Complexul Energetic Oltenia. Sprijinul va permite societăţii să îşi finanţeze planul de restructurare şi să îşi restabilească viabilitatea pe termen lung.

Protagonist al unui imens scandal politic la Londra, premierul britanic insistă că nu va demisiona. Boris Johnson a luat parte, în timpul perioadei de carantină națională, la o petrecere organizată la biroul din Downing Street. Cazul este anchetat de poliție.

Autoritățile ruse au emis un mandat de arestare pe numele lui Oleg Navalnîi. Fratele opozantului Alexei Navalnîi a fost condamnat la un an de detenție, inițial cu suspendare, pentru organizarea unei manifestaţii antiguvernamentale.

Papa Francisc consideră că părinții copiilor care își mărturisesc homosexualitatea nu ar trebui să îi blameze, ci să le fie alături. În trecut, Suveranul pontif a afirmat că persoanele gay au dreptul de a fi acceptate de familiile lor.

Deşi Biserica Catolică nu acceptă căsătoriile între persoane de acelaşi sex, consideră că acestea trebuie sprijinite prin legi, precum cea a parteneriatului civil.

Omenirea comemorează, la 27 ianuarie, victimele Holocaustului. La această dată, în 1945, trupele sovietice eliberau supravieţuitorii lagărului nazist de la Auschwitz, de pe teritoriul actual al Poloniei. Regimul lui Adolf Hitler a exterminat în jur în jur de 11 milioane evrei, ţigani şi homosexuali.

Victimele nazismului sunt comemorate, începând cu anul 2006, în numeroase ţări din întreaga lume.

Organizaţia Naţiunilor Unite îndeamnă statele membre să le prezinte generaţiilor viitoare lecţiile Holocaustului, pentru a preveni repetarea actelor de genocid.

Scăpate de sub control în urmă cu 7 ani, resturile unei rachete a companiei americane SpaceX se îndreaptă spre Lună. Coliziunea ar urma să se producă la 4 martie.

Din 2015 încoace, mașinăria a avut o orbită relativ haotică prin spaţiu.

Simona Halep s-a întors din Australia, unde a participat la primul Grand Slam al anului. Românca a fost eliminată în optimi.

Simona Halep a spus că soarele arzător a doborât-o, dar că se simte mult mai bine, din punct de vedere fizic, decât anul trecut.

S-au stabilit semifinalele de la Openul Australiei.

Rusul Daniil Medvedev (2 ATP) se va duela cu grecul Stefanos Tsitsipas (4 ATP). Tot în penultimul act al competiției de la Antipozi, întâiul Grand Slam al anului, se vor întâlni confrunta spaniolul Rafael Nadal (5 ATP) şi italianul Matteo Berrettini (7 ATP).

În turneul feminin, pentru un loc în finală se luptă australianca Ashleigh Barty (1 WTA) cu americanca Madison Keys (51 WTA) și compatrioata acesteia din urmă, Danielle Collins (30 WTA), cu poloneza Iga Świątek (9 WTA).

Pompierul botoşănean Iulian Rotariu aleargă la Cercul Polar, fiind în funtea ultramaratonului NOMAD din Laponia Finlandeză.  Cursa extremă se întinde pe 270 de kilometri, la temperaturi de aproape minus 40 de grade, reunind la start 18 dintre cei mai puternici ultramaratonişti ai lumii.

Iulian Rotariu aleagă în scop caritabil, pentru a sprijini copiii cu autism din Botoşani.

Danemarca, Franţa, Spania şi Suedia s-au calificat în semifinalele Campionatului European de handbal masculin. Meciurile se vor disputa mâine, la Budapesta. Duminică sunt programate finalele pentru medalii.

Vremea va continua să se încălzească ușor în regiunile sudice și sud-estice, iar în restul zonelor valorile termice vor fi comparabile cu cele din ziua precedentă. În vestul, centrul, nordul și nord-estul țării înnorările vor fi persistente, iar pe arii restrânse temporar se vor semnala precipitații slabe. Acestea vor fi sub formă de ninsoare, exceptând areale restrânse din nordul Moldovei, unde se vor semnala precipitații și sub formă de lapoviță sau ploaie. Izolat vor fi depuneri de polei. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar probabilitatea pentru precipitații redusă. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte, în special în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură unde la rafală se vor depăși 70…80 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada, iar pe arii restrânse și la viteze mult mai mici, și în sud-vest și nord-vest. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -2 și 9 grade. Izolat va fi ceață.

La București, valorile termice vor continua să crească ușor, astfel încât se vor situa peste mediile multianuale specifice acestei date. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 7…8 grade. Dimineața vor fi condiții de ceață.

În zonele de munte, valorile termice vor crește ușor față de ziua precedentă. Cerul va fi mai mult noros și temporar va ninge, pe arii mai restrânse ziua și în extindere noaptea, în majoritatea masivelor. Vântul se va intensifica treptat, în special în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură, unde la rafală se vor depăși 70…80 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

Din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă, pe majoritatea râurilor, se înregistrează gheaţă la maluri. Specialiştii Administraţiei Naţionale “Apele Române” monitorizează permanent situaţia cursurilor de apă şi a lucrărilor hidrotehnice. Nivelurile râurilor se vor situa sub cotele de atenţie.